Στην υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της εταιρίας, η οποία θα κατασκευάσει το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, προχώρησαν, χθες, η βουλγαρική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) και η ρωσική, κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι η τιμή του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, χθες, υπεγράφησαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε από τη ΝΕΚ, τη Rosatom, τη φιλανδική εταιρία Fortum και την γαλλική εταιρία Altran Technologie.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ υπογράμμισε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με τα μερίδια των μετόχων.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο δήλωσε ότι «έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση, είτε να σταματήσει το έργο του σταθμού ή να γίνει αποδεκτή η φιλοσοφία του έργου, που σχετίζεται με την οικονομική βιωσιμότητά του».

Η εταιρία του έργου θα είναι και ιδιοκτήτρια του πυρηνικού σταθμού. Η ΝΕΚ θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του έργου, η Altran το 1%, η Fortum ποσοστό που θα κυμαίνεται από 1% έως 25%. Το υπόλοιπο πακέτο των μετοχών θα κατέχει η Rosatom.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΝΕΚ, κ. Κρασιμίρ Πουρβάνοφ επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των εταιριών Altran και Fortum στο έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, γίνεται με μικρό ποσοστό, «δίνει ένα θετικό σημάδι σε άλλους επενδυτές για την εξέλιξη του έργου».

Εκπρόσωπος της Fortum δήλωσε ότι το έργο αποτελεί τμήμα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας.

Εξάλλου, από την Altran Tecnologie ανακοινώθηκε ότι η εταιρία θα μελετήσει το έργο και θα παρέχει εξειδικευμένη γνώμη για τα συστήματα ελέγχου του πυρηνικού σταθμού.

Το παρασκήνιο της υπογραφής του μνημονίου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα έχει διαπραγματεύσεις για το έργο του Μπέλενε, μόνο, εάν, ο κ. Κιριένκο παραδεχθεί δημόσια ότι η εταιρία του (σ.σ. η Rosatom) είχε ευθύνες, όπως και η προηγούμενη (βουλγαρική) κυβέρνηση του Σεργκέι Στανίσεφ, στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης της Βουλγαρίας, ότι το έργο θα κοστίσει 4 δισ. ευρώ, ενώ γνώριζαν ότι η πραγματική τιμή του έργου θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Μπορίσοφ έγινε, στη διάρκεια της ομιλίας του, στη συνάντηση Ενέργεια Χωρίς Σύνορα, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Σόφια, με τη συμμετοχή αρμοδίων υπουργών και εμπειρογνωμόνων από εννέα χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Κιριένκο δήλωσε ότι η Rosatom θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την πρώτη μονάδα του «Μπέλενε» το 2016 και τη δεύτερη μονάδα το 2017.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο θα δημιουργήσει 8.000 νέες θέσεις εργασίας. «Μια θέση εργασίας στο Μπέλενε θα »γεννά» πέντε έως επτά θέσεις εργασίας στη (βουλγαρική) οικονομία» ανέφερε.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Μπέλενε

Πριν πέσουν οι υπογραφές από τη φιλανδική και τη γαλλική εταιρία στα μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης για το έργο του «Μπέλενε», ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι πολλές εταιρίες και χώρες εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο έργο. «Οι Σέρβοι ενδιαφέρονται και, όπως και εμείς, είναι ευέλικτοι σε σχέση με το μερίδιο συμμετοχής τους στο σταθμό, το οποίο ενδέχεται να φθάσει στο 10%» είπε ο κ. Τράικοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και η Rosatom εκδήλωσε ενδιαφέρον να καταστεί μέτοχος στο έργο και όχι μόνο συμβαλλόμενο μέρος.

Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε «εθνική προδοσία» το ενδεχόμενο, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του έργου να μην κατέχει το βουλγαρικό κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή για το έργο του Μπέλενε αυξήθηκε (σ.σ. από 4 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική του τιμή, όταν υπεγράφη η συμφωνία της Ρωσίας με την τότε κυβέρνηση του Σ. Στανίσεφ, το 2006) λόγω των καθυστερήσεων, που σημειώθηκαν στην κατασκευή του έργου.