Ξεκινά η διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας -Ελλάδος-Ιταλίας προς την Βουλγαρία. Χθες στη Σόφια υπεγράφησαν τα κείμενα των Συμφωνιών μεταξύ της Ελληνο-Ιταλικής εταιρίας «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ποσειδών» (στην οποία συμμετέχουν με 50% ο καθένας, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison) και του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με τα οποία δρομολογούνται οι εργασίες υλοποίησης του έργου.

Ο νέος αγωγός Interconnector Greece Bulgaria (IGB) θα συνδέσει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγορά μέσω Ντιμιτροφγκράντ στην Βουλγαρία και θα έχει συνολικό μήκος περίπου 160 χιλιόμετρα με χρόνο κατασκευής περίπου 3 χρόνια. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού θα κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο με πιθανότητα επέκτασης σε περίπτωση πρόσθετων πηγών προμήθειας αερίου. Θα τροφοδοτεί τη βουλγαρική αγορά από τη χώρα μας και αργότερα και τη ρουμανική. Ο αγωγός θα συνδυαστεί μελλοντικά με την κατασκευή Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Καβάλα.

Ο προϋπολογισμός είναι 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 45 περίπου εκατ. ήδη διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνεταίροι θα συστήσουν δύο εταιρείες: Η μία θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αγωγού και σε αυτή θα μετέχουν ισομερώς οι Bulgarian Energy Holding και «Ποσειδών».

Η άλλη εταιρία θα είναι εμπορική και θα συσταθεί από έλληνες, ιταλούς και βούλγαρους για την εκμετάλλευση του αγωγού.

Οι χθεσινές υπογραφές σηματοδοτούν την ουσιαστική έναρξη των επιχειρηματικών εξελίξεων. Τα κείμενα περιλαμβάνουν τη Συμφωνία Ανάπτυξης του έργου, τη Συμφωνία Μετόχων, καθώς και το καταστατικό για τη σύσταση της πρώτης Εταιρείας, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και της εμπορικής εταιρίας του IGB.

Στη Σόφια ήταν και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Ι. Μανιάτης για τη Διάσκεψη «Energy without Frontiers» στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας κ. Τράικο Τράικοφ με τον οποίο ανέλυσε τη σημασία της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου IGB για τη Βουλγαρία, ακριβώς επειδή μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Ο κ. Μανιάτης είχε διαβουλεύσεις και με τον Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας κ. Ioν Αρίτον για την μελλοντική επέκταση του αγωγού προς τη Ρουμανία.

Τέλος ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε στον Βούλγαρο Υπουργό για μία ακόμη φορά, την προτεραιότητα που έχει για την Ελλάδα η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει πλέον ουσιαστικό «όχι» των βουλγάρων που τορπιλίζουν το έργο.