Προαιρετική δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της εταιρείας Βάρδας και στη συνέχεια να αιτηθεί τη διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ υπέβαλε ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κ. Θ. Βάρδας προσφέροντας 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η πρόταση υπεβλήθη από την Θ.Β. Fashion Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας Ενδυμάτων και Εκμετάλλευσης Ακινήτων, η οποία ανήκει κατά 100% στον κ. Βάρδα. Η Θ.Β. Fashion και ο κ. Βάρδας ελέγχουν σήμερα 73,34% του μετοχικού κεφαλαίου (2.178.250 μετοχές) και επιδιώκουν να αποκτήσουν 791.750 μετοχές ή 26,66% που σήμερα δεν τους ανήκει. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το προσφερόμενο αντάλλαγμα είναι ανώτερο κατά 52,8% από την χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 29/11/2010, η οποία ήταν 0,72 ευρώ, αυξημένο κατά 43,7% από το σταθμισμένο κατ’ όγκο συναλλαγών μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής της περιόδου των τελευταίων 3 μηνών που έληξε στις 29/11/2010, και ο οποίος ήταν 0,77 ευρώ και κατά 27,9% από το σταθμισμένο κατ’ όγκο συναλλαγών μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής της περιόδου των τελευταίων 6 μηνών που έληξε στις 29/11/2010, και ο οποίος ήταν 0,86 ευρώ ανά μετοχή.

Ο κ. Βάρδας έρχεται να προσθέσει το όνομά του στη λίστα αρκετών ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπέβαλαν δημόσια πρόταση για να αποσύρουν την εταιρεία τους από το ΧΑ (Π. Κωστόπουλος – Ιμάκο, Αντ. Λυμπέρης – Εκδόσεις Λυμπέρη, Βλάσσης Γεωργάτος – Γρηγόρης κ.α.) ξεσηκώνοντας έντονες διαμαρτυρίες από το ΣΜΕΧΑ και τις ενώσεις των μικρομετόχων καθώς οι τελευταίοι θεωρούν ότι με αυτή την πρακτική καταστρατηγούνται τα δικαιώματά τους αφού οι βασικοί μέτοχοι εκμεταλλεύονται την πτώση των μετοχών και επαναγοράζουν «τζάμπα» τις εταιρείες τους. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το ΧΑ έχει απωλέσει εδώ και καιρό το ρόλο του ως αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας και τα κόστη διατήρησης μιας εταιρείας στο ΧΑ (ενημερωτικά δελτία, συνελεύσεις, προμήθειες, ανακοινώσεις κ.α) είναι δυσβάσταχτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.