Επειτα από 10 ολόκληρους μήνες και 800 ώρες συνεδριάσεων και λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία (στις 30 Νοεμβρίου) που ζήτησε και έλαβε, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι σε θέση να παραδώσει το πόρισμά της. Αυτό κατέστη σαφές χθες μετά και την πρόταση του προέδρου της κ. Σ. Βαλυράκη, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της να προσέλθουν εντός του Σαββατοκύριακου στο γραφείο του στη Βουλή για να αναγνώσουν επί της ουσίας το… χρονικό των υποθέσεων που απασχόλησαν τις έρευνες της Επιτροπής _ «κώδικα πραγματικών περιστατικών» το χαρακτήρισε ο κ. Βαλυράκης _ και επί των οποίων θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συμφωνία. Πρόκειται για τις επίμαχες συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, το ΥΠΠΟ, τα νοσοκομεία και βεβαίως το C4I. Μέσω αυτής της πρωτότυπης διαδικασίας, η οποία αν μη τι άλλο αποδίδεται στην εμφανή δυστοκία της Εξεταστικής Επιτροπής ως προς τη σύνταξη του πορίσματος, επιχειρείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, να μην εξελιχθεί σε «φιάσκο» η ενδεχόμενη παραπομπή πολιτικών προσώπων στην προανακριτική επιτροπή, η οποία αναμένεται να ζητηθεί τελικώς, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Επιπλέον, ο κ. Βαλυράκης πρότεινε οι 17 ομόφωνες αποφάσεις στις οποίες συνέκλιναν οι βουλευτές της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των ερευνών, όπως αυτές διατυπώνονταν σε σειρά εγγράφων που απέστειλε προς τη Δικαιοσύνη, τη διοίκηση του ΟΤΕ κτλ., να έχουν «πορισματικό χαρακτήρα», αφού «θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος του όποιου πορίσματος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόθεση του κ. Βαλυράκη είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί των πραγματικών περιστατικών που έχει καταγράψει η Επιτροπή και μέσω αυτών να επιδιωχθεί η προσωποποίηση των ευθυνών. Επ’ αυτών οι βουλευτές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και μία ακόμη ολιγοήμερη παράταση, προκειμένου να προχωρήσουν στη διαμόρφωση πορίσματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, είναι εμφανής η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποφύγει «εκπλήξεις» ανάλογες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου με τις αθρόες διαρροές κατά την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Βαλυράκης, αν και στο παρελθόν είχε σχεδόν προαναγγείλει την παραπομπή πρώην υπουργών σε προανακριτική επιτροπή για την Siemens, χθες, κληθείς να απαντήσει αν έχει ο ίδιος ως πρόεδρος της Εξεταστικής διαμορφώσει γνώμη επ’ αυτού και για τα πρόσωπα των οποίων ανιχνεύονται ποινικές ευθύνες, διαβεβαίωνε ότι «δεν έχω καταλήξει και δεν μπορώ να καταλήξω εξάλλου ούτε ως πρόσωπο ούτε ως πρόεδρος» προκρίνοντας με επιμονή τη «σύγκλιση σε ομόφωνο πόρισμα». Η ΝΔ επέλεξε να τηρήσει προσεκτικές αποστάσεις από τη διαδικαστική «πλατφόρμα» που παρουσίασε ο κ. Βαλυράκης, δίχως ωστόσο να εμφανιστεί αντίθετη, με εξαίρεση τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα συμμετέχω σε καμία συγκάλυψη προσώπων ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων ακόμη κι αν αυτό σημάνει το τέλος της πολιτικής μου καριέρας».