Στο φως έρχονται οι λογαριασμοί του Χρήστου Καραβέλα, όπως και άλλων μελών της οικογενείας του, σε τέσσερις ελβετικές τράπεζες, ενώ εκείνος 17 μήνες από τη μη εμφάνισή του στον ανακριτή παραμένει άφαντος. Οι ελβετικές αρχές άνοιξαν με δικαστικές αποφάσεις τους λογαριασμούς της οικογένειας και οι ελληνικές αρχές (Δικαιοσύνη και Βουλή), που τους έχουν μελετήσει, έχουν… σοκαριστεί από τα εκατομμύρια σε ευρώ, δολάρια και γερμανικά μάρκα, που έχουν διακινηθεί μέσω αυτών. Ο δικαιούχος και η οικογένειά του με συνεχείς προσφυγές στην ελβετική δικαιοσύνη καθυστέρησαν το άνοιγμά τους για έναν χρόνο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε.

Αποδέκτες μέρους των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια- κυρίως από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens- εμφανίζονται, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα της Κυριακής», πρώην στελέχη του ΟΤΕ: συγκεκριμένα, συνδικαλιστής ο οποίος εκπροσωπούσε τους εργαζομένους στο διοικητικό συμβούλιο τη δεκαετία του 1990, και ένας πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού.

Από τέσσερα παραστατικά προκύπτει ότι ο εν λόγω συνδικαλιστής εμφανίζεται να δέχεται εμβάσματα ύψους 460.000 γερμανικών μάρκων στην Τράπεζα του Μονάχου (Deutsche Βank, Ρromenaden Ρlatz) από λογαριασμό της Ηofmann Βank στη Ζυρίχη, που έφερε τον ελληνικό κωδικό «Κoroni». Ειδικότερα παρουσιάζεται το 1998 να δέχεται τα ποσά των 180.000 μάρκων (23.3.98), 80.000 (30.3.98) και άλλων 100.000 μάρκων στις 6.4.98. Ακόμη ένα έμβασμα ύψους 100.000 μάρκων έχει διακινηθεί, προς το ίδιο πρόσωπο ήδη από τον Ιούνιο του 1997, στον ίδιο λογαριασμό της Deutsche Βank, αλλά από άλλον λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, τον οποίον διαχειριζόταν πρόσωπο με το όνομα Crocker Lanoux Gabriel.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής εμφανίζεται το 2008 να δέχεται συνολικό ποσό ύψους 440.000 γερμανικών μάρκων με τέσσερα εμβάσματα. Δύο εμβάσματα με 125.000 και 105.000 μάρκα στις 26.3.98 και στις 6.4.98 προς τον λογαριασμό του στην Dresdner Βank του Μονάχου (πάντα στην Ρromenaden Ρlatz), ενώ άλλα δύο, ύψους 110.000 και 100.000 μάρκων, αντίστοιχα, κατατίθενται στην Deutsche Βank, επίσης του Μονάχου και σε υποκατάστημα της ίδιας πλατείας. Μεγάλα ποσά φέρεται να δέχεται και εταιρεία- η ιδιοκτησία της οποίας επίσης αποδίδεται σε πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, χωρίς πάντως να έχει ακόμη ταυτοποιηθεί η σχέση του.

Εξι ντοσιέ που έχουν σταλεί για μετάφραση περιέχουν την κίνηση των λογαριασμών Καραβέλα στην Ελβετία. Από το 1986 που αρχίζει η κίνησή τους φαίνεται ότι, ενώ τα εκατομμύρια που εισρέουν σε αυτούς είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τα χρήματα που στέλνονταν βάσει των σημειωμάτων της Siemens, τα οποία εντοπίστηκαν από την έρευνα της αμερικανικής εταιρείας δικηγόρων Debevoise and Ρlimpton, τα ποσά που τελικά δόθηκαν σε τρίτους αποδέκτες είναι αισθητά μικρότερα.

Αντίθετα έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τεράστια ποσά διακινήθηκαν και μέσω της αυστριακής Raffeisen Βank στο Σάλτσμπουργκ, οι λογαριασμοί της οποίας ακόμη δεν έχουν ανοιχτεί από τις εκεί δικαστικές αρχές. Ετσι στις 17.3.1998 εμβάζεται το ποσό των 1.700.000 γερμανικών μάρκων προς τον λογαριασμό της Credit Suisse, με δικαιούχο τον Χρήστο Καραβέλα. Από την ίδια τράπεζα έχει σταλεί και άλλο ποσό 650.000 γερμανικών μάρκων.

Τα έξι «καυτά» ντοσιέ από τράπεζες της Ελβετίας αποδεικνύουν ότι ως το 2004, οπότε επαναπατρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ από τον Χρ. Καραβέλα με τον νόμο Αλογοσκούφη τα οποία είχαν επενδυθεί σε εκατοντάδες εταιρείες, προωθήθηκαν στο χρηματιστήριο τεράστια ποσά. Είναι απολύτως απίθανο τόσο για τους ανακριτές όσο και για τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να εντοπισθούν αυτά τα ποσά, πού βρίσκονται, πού χρησιμοποιήθηκαν και αν δόθηκαν τελικά ως δωροδοκία σε στελέχη του ΟΤΕ ή και σε πολιτικούς. Από το άνοιγμα των λογαριασμών της Αυστρίας, όμως, είναι δυνατόν να εντοπιστούν τουλάχιστον τα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν τον ρόλο «αχυρανθρώπου» για να καλυφθούν όσοι κρύβονται πίσω από τους αποδέκτες.

Η διαδικασία της ανάγνωσης των λογαριασμών Καραβέλα, ο οποίος διαχειρίσθηκε «μαύρο» χρήμα επί δεκαετίες, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει για τη χώρα μας πολλούς μήνες. Η μη εμφάνισή του κάνει ακόμη πιο δύσκολη την όλη διαδικασία. Εκείνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι Αρχές είναι η έρευνα των λογαριασμών να έχει τουλάχιστον ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, όταν όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν να στέλνονται και οι πρώτες κλήσεις για απολογία από τους τρεις ανακριτές.

Λογαριασμοί με κωδικούς Santorini, Αnixi και Κoroni

Ποσά προς άγνωστους αποδέκτες αποστέλλονται το 1999 σε λογαριασμό της οικογενείας Καραβέλα στην Credit Suisse

Οι λογαριασμοί του Χρ.Καραβέλα στις ελβετικές τράπεζες φέρουν τους κωδικούς Santorini, Αnixi και Κoroni.Τα ονόματα αυτά καταγράφονται στα «μαύρα» εμβάσματα που στέλνονται από τη γερμανική εταιρεία,σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στα σημειώματα,τα οποία βρίσκονται στην ελβετική και στη γερμανική Δικαιοσύνη και τα οποία αποτέλεσαν τον «πιλότο» για να εντοπισθούν τα «ύποπτα» ποσά στους λογαριασμούς.

Ως αποδέκτες εκατομμυρίων εμφανίζονται λογαριασμοί με τους κωδικούς Gruvi Roca και Cassani,γνωστά συνθηματικά ονόματα και από την ελληνική δικογραφία.Στα έγγραφα της Βank Leu,όπου διατηρείται ο λογαριασμός με κωδικό Gruvi Roca,εμφανίζεται το ποσό του 1.000.000 γερμανικών μάρκων, που έχει σταλεί αορίστως σε κάποιον πελάτη στις 14.12.1998.Από τον λογαριασμό της Credit Suisse,πάντως,με την

Ο Χρήστος Καραβέλας

ένδειξη δικαιούχου κάποιου ονόματι Finster, κατευθύνονται ποσά προς τη Lloyds Βank σε λογαριασμό με την ένδειξη Dimi,αλλά και την Βarclays (υποκατάστημα οδού Βουκουρεστίου),όπου εμφανίζεται διαχειρίστρια γυναίκα με ελληνικό όνομα.Ποσά προς άγνωστους αποδέκτες με ξένα ονόματα στέλνονται και σύμφωνα με σημείωμα του 1999 από την Τράπεζα Ηoffmann προς άλλον λογαριασμό της οικογενείας στην Credit Suisse,αλλά και στην UΒS στο Ζερμάτ της Ελβετίας,με αποδέκτη κάποιον ονόματι Κουρτ Σίντλερ.

Την ίδια περίοδο και άλλο ποσό κατευθύνεται σε λογαριασμό της Credit Suisse,επίσης στο Ζερμάτ.