«Σοβαρά ενοχλημένος» είναι ο πρόεδρος Ομπάμα από τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στις τέσσερις χώρες της Ασίας που επισκέφθηκε, διαπιστώνουν οι αμερικανοί πολιτικοί συντάκτες που τον συνόδευσαν στην «άτυχη περιοδεία» του- ο χαρακτηρισμός είναι της «Washington Ρost», η οποία υποστηρίζει πάντοτε τους Δημοκρατικούς. Ο πρόεδρος, προβλέπουν οι «Νew Υork Τimes», πηγαίνει (αύριο) στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα με «πολύ λιγότερο ειδικό βάρος (…) από ό,τι ο ίδιος ήθελε και οι προκάτοχοί του είχαν» σε παρόμοια διεθνή φόρα. Γιατί όμως αυτή η απαξίωση; Μια έστω επιφανειακή επισκόπηση της προεδρικής περιοδείας στην Ασία δίνει πειστική απάντηση.

Στην Ινδία ο Ομπάμα πρόσφερε τον αμερικανικό «πυρηνικό παράδεισο» και το λαϊκίστικο «δώρο» της ένταξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέλοντας να εξασφαλίσει τρία πράγματα: αποστασιοποίηση από την Κίνα, προσέγγιση στο Πακιστάν χάριν του Αφγανιστάν και συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα της Ασίας. Προτού ακόμη επιστρέψει στην Ουάσιγκτον η Ινδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Κίνα, απέρριψε πρόσκληση του Πακιστάν για διάλογο για το Κασμίρ και στη διάσκεψη του G20 στη Σεούλ αντιτάχθηκε στην αμερικανική πρόταση για τα όρια των εμπορικών πλεονασμάτων.

Στη Σεούλ ο Ομπάμα δοκίμασε ακόμη πιο οδυνηρό πλήγμα. Η Νότια Κορέα ανέβαλε για «ευθετότερο χρόνο» τα κοινά με τις ΗΠΑ ναυτικά γυμνάσια- για να μην ενοχληθεί η Κίνα, προφανώς – και αρνήθηκε να αναστείλει τα μέτρα περιορισμού της εισαγωγής αυτοκινήτων και κρέατος απο τις ΗΠΑ· κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος ήταν τόσο βέβαιος ότι θα εξασφάλιζε ώστε το προανήγγειλε προτού αναχωρήσει για την ασιατική περιοδεία- μάλιστα προέβλεψε ότι θα εξασφαλίζονταν 70.000 θέσεις εργασίας. Στη διάσκεψη του G20 η Νότια Κορέα συντάχθηκε με την «κινεζική πλευρά» σε ό,τι αφορά το νομισματικό και έτσι οι ΗΠΑ βρέθηκαν εντελώς απομονωμένες στον πολιτικοαμυντικό χώρο του Ειρηνικού, όπου ως πρόσφατα ήταν κυρίαρχες.

Η διάσκεψη του G20 ήταν ένα φιάσκο για τις αμερικανικές φιλοδοξίες. Η «συμβιβαστική» πρόταση των ΗΠΑ για ένα είδος ποσόστωσης στα εμπορικά ελλείμματα αποκρούστηκε, η αξίωσή τους να ελέγχεται η ανταλλακτική αξία των εθνικών νομισμάτων απορρίφθηκε- παρά τις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του Ομπάμα με πολλούς ομολόγους του- και οι βολιδοσκοπήσεις για δημιουργία ενός διευθυντηρίου των «20» προκάλεσαν τέτοια αντίδραση ώστε δεν υποβλήθηκε καν η σχετική πρόταση. Ούτε είχαν κάποιο αποτέλεσμα οι συνομιλίες του Ομπάμα στο περιθώριο της διάσκεψης της Σεούλ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Νοάτο Καν και τον σαουδάραβα διάδοχο. Ο πρόεδρος Ομπάμα «πληρώνει την αδυναμία της Αμερικής», σχολίασε αμερικανική πηγή τονίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος «παραμένει πάντοτε δυνατός». Δυστυχώς για τον Ομπάμα, στη Λισαβόνα η Αμερική και όχι ο πρόεδρός της θα «παίξουν ρόλο».

eust@tovima.gr