«Είναι επίκαιρο όσο ποτέ, πιάνει ακριβώς το πνεύμα της εποχής, μιλάει έξω απ΄ τα δόντια, είναι γροθιά στο στομάχι»… Και όμως, στην περίπτωση της παράστασης «Ορφανά», που έκανε επίσημη πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όλες οι παραπάνω φράσεις-κλισέ πήραν ξαφνικά ένα πρωτόγνωρο φιλί ζωής.

Το βραβευμένο στο περυσινό Fringe Festival έργο, αν και γραμμένο από τον Βρετανό Ντένις Κέλι και τοποθετημένο στο Λονδίνο, μας έκανε συχνά να ξεχνιόμαστε νομίζοντας ότι οι ήρωες ζουν στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαντάσματα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της προκατάληψης. Το κοινό καταχειροκρότησε τους τρεις ηθοποιούς, καθώς και τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο , ο οποίος για άλλη μια φορά απέδειξε το αλάνθαστο ένστικτό του όταν επιλέγει να ανεβάσει σύγχρονα έργα.

Ο Ντάνι ( Μιχάλης Οικονόμου ) και η Ελεν ( Μαρία Κίτσου ) γιορτάζουν μέσα στο άσπιλο σκηνικό του σπιτιού τους την επικείμενη έλευση του δεύτερου παιδιού τους στον κόσμο, όταν εισβάλλει απρόσκλητος ο αδελφός της Ελεν, Λίαμ ( Ομηρος Πουλάκης ) γεμάτος αίματα. Το φαινομενικό θύμα μετατρέπεται όσο πυκνώνει η πλοκή σε θύτη, για να αποκαλύψει τελικά ότι ο «κακοποιός» που του επιτέθηκε ήταν ένας «βρωμοπακιστανός» που το μόνο λάθος που έκανε ήταν να επιλέξει να γυρίσει στο σπίτι του από τον ίδιο δρόμο που έτυχε να περνάει και ο Λίαμ.

Βαθιά ψυχολογικό, το έργο του Ντένις Κέλι σε κάνει να αναρωτιέσαι με ποιου το μέρος είσαι, καθώς όλοι μοιάζουν να έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει σωματική βία επί σκηνής, όλα εξελίσσονται σε ρυθμούς αρχαίας τραγωδίας: για το έγκλημα ακούμε, αλλά δεν το βλέπουμε. Η ψυχολογική βία όμως που ασκείται μεταξύ τους είναι πολύ πιο επώδυνη. Και αν κρίνουμε από την αύρα της πρεμιέρας, αυτά τα «Ορφανά» θα… υιοθετηθούν από πάρα πολλούς θεατές.

Πρωταγωνιστές για βραβείο
Εξαιρετικοί και οι τρεις πρωταγωνιστές. Αν και πολύ νέοι- κανείς τους δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30- κατάφεραν να υφάνουν τα πολλαπλά πέπλα των απαιτητικών τους ρόλων. Ο Ομηρος Πουλάκης ως παιδί με διαταραγμένο ψυχισμό, που παλεύει με τα σκοτάδια του αλλά εκείνα τον νικούν ξανά και ξανά. Η Μαρία Κίτσου ως γυναίκα που από τη μια θέλει να λυτρώσει τον αδελφό της και από την άλλη να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο σπίτι της. Και ο Μιχάλης Οικονόμου ως φιλήσυχος οικογενειάρχης που βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει μέσα σε μια νύχτα- το βράδυ της πρεμιέρας φορούσε για γούρι τον σταυρό του Δημήτρη Χορν, μιας και πέρυσι είχε τιμηθεί με το ομώνυμο βραβείο για την ερμηνεία του στο «Σφαγείο». ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, ΦΙΞ, τηλ. 210 9212.900 η Παραστάσεις: ΤετάρτηΣάββατο 21.15, Κυριακή 19.00