Ο ρόλος των πιστοποιητικών επιχειρηματικής αριστείας είναι αναγκαίος στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαμηλής ανταγωνιστικότητας και έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) κ. Κ. Λαμπρινόπουλος , ο οποίος δίνει λεπτομέρειες γι΄ αυτά τα πιστοποιητικά και αναλύει τις ελληνικές επιχειρήσεις τού σήμερα.
– Τι είναι τα πιστοποιητικά επιχειρηματικής αριστείας;

«Αποτελούν ουσιαστικά την επιβεβαίωση είτε της δέσμευσης των εταιρειών προς την επιχειρηματική αριστεία (πρώτο επίπεδο πιστοποίησης) είτε της αναγνώρισης ότι η εταιρεία λειτουργεί στα πρότυπα της επιχειρηματικής αριστείας (δεύτερο επίπεδο πιστοποίησης). Στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) εκπροσωπεί, ως εθνικός εταίρος, το Εuropean Foundation for Quality Μanagement (ΕFQΜ), που αποτελεί τον κύριο εκφραστή της επιχειρηματικής αριστείας στην Ευρώπη. Παράλληλα, δημιουργήσαμε το ελληνικό μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας, που βασίζεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο αλλά έχει προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού χώρου. Και τα δύο παρέχονται σε εταιρείες που επιθυμούν να πιστοποιηθούν. Θα ήθελα να τονίσω ότι η διαδικασία δεν είναι μεμονωμένη αλλά συνεχής διότι η πιστοποίηση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο με τρία χρόνια, αλλιώς δεν είναι σε ισχύ».

– Ποιος είναι ο ρόλος της επιχειρηματικής αριστείας σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

«Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, πέραν της χρηματοοικονομικής προσαρμογής, είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο ρόλος των μοντέλων επιχειρηματικής αριστείας και η πιστοποίηση που ακολουθεί είναι μια διαδικασία αλλαγής φιλοσοφίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουν σταδιακά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε αυτούς τους δύο άξονες. Κατά συνέπεια ο ρόλος της επιχειρηματικής αριστείας σε περιόδους κρίσης και δη σε μη ανταγωνιστικές οικονομίες είναι περισσότερο απαραίτητος απ΄ οτιδήποτε άλλο».

– Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων;

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει μια γενική απάντηση. Υπάρχουν εταιρείες που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αναμφίβολα έχουν δημιουργηθεί σήμερα και παράλληλα υπάρχουν εταιρείες που είτε έχουν είτε σύντομα θα αποκτήσουν προβλήματα επιβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για να αλλάξουν πολλές νοοτροπίες στην επιχειρηματικότητα και να στοχεύσουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που θα επιβιώσουν και θα αναπτύσσονται με διάρκεια θα είναι αυτές που θα δίνουν σε όλα τα ενδιαφερόμενα κοινά (εργαζομένους, μετόχους, πελάτες, προμηθευτές, κοινωνία) ανάλογα μερίσματα από την κερδοφορία τους. Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά χρειάζεται να αλλάξουμε πλεύση».