Τα δύο 20χρονα παιδιά που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα μάλλον ανατρέπουν τη… συνηθισμένη εικόνα των τρομοκρατών, αναφέρουν με σιγουριά οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Εκφράζεται μάλιστα η πεποίθηση αναλυτών ότι, παρά τον «κρότο» που προκάλεσαν οι ενέργειες που τους αποδίδονται, επιχειρησιακά ήταν άτεχνες. Επιβεβαίωση αυτών αποτελεί η κατάθεση της υπαλλήλου εταιρείας ταχυμεταφορών που εντόπισε το πρώτο δέμα, η οποία ήρθε τετ α τετ με έναν από τους συλληφθέντες και κινητοποίησε την Αστυνομία. Οπως καταθέτει, ήταν τόσο κραυγαλέα η μεταμφίεσή του που κατάλαβε αμέσως ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το δέμα.

Ο Γεράσιμος Τσάκαλος είναι γιος αστικής οικογένειας, ο πατέρας του (έχει πεθάνει) ήταν στιχουργός, συγγραφέας και καθηγητής. Κατοικούσε στην Κηφισιά και το 2009 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι οι δύο γιοι της οικογένειας καταζητούνταν ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Για τον αδελφό του, πάντως, παρ΄ ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» του χώρου, πρόσφατα υπήρξε εισαγγελική πρόταση να παύσει η εις βάρος του ποινική δίωξη. Οι δικαστικοί που γνώρισαν τον 24χρονο – παρά τη σκληρή στάση του στην ανάκριση ( «δεν μιλάω, δεν νομιμοποιώ τη διαδικασία») – λένε ότι έμοιαζε χαμένος και σαφώς αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι είχε εντοπιστεί.

Ο Παναγιώτης Αργυρού, φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κατάγεται από την Κύπρο και είναι γιος μουσικού. Οι γονείς του είναι εύποροι, αλλά όχι πλούσιοι, τονίζει άνθρωπος που γνωρίζει. Εχει απολύτως άγουρη εμφάνιση, αλλά επέδειξε άκρως επιθετική στάση απέναντι στους δημοσιογράφους όταν μεταφερόταν στον ανακριτή. Ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με το καταφύγιο που είχαν βρει οι συλληφθέντες όσο καιρό εκκρεμούσαν εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης. «Η παρανομία τέτοιου τύπου» αναφέρει ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «προϋποθέτει είτε συνεργασία με οικείουςείτε συντήρηση λόγω αυξημένων εξόδων από οργανωμένη ομάδα στήριξης» . Αλλοι πάλι απορούν πώς τα εν λόγω παιδιά πέρασαν από τη φάση των «οργισμένων» σε αυτήν των βομβιστικών επιθέσεων. Οι κατηγορίες εις βάρος τους, πάντως, για σύσταση δομημένης και με διαρκή οργάνωση ομάδας και για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών επισύρουν βαριές ποινές, όχι όμως και ισόβιας κάθειρξης. Και αυτό διότι, ευτυχώς, δεν προκλήθηκε θάνατος από τις ενέργειες που τους αποδίδονται.

ΤΡΟΦΙΜΟΙ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ο Γεράσιμος Τσάκαλος οδηγήθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου,γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της οικογένειάς του.Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι έγκλειστοι εκεί έχουν καταδικαστεί για βαριά εγκλήματα και δεν είναι υπόδικοι,όπως ο 24χρονος.Οσοι γνωρίζουν τους «κώδικες» του Μαλανδρίνου αναφέρουν ότι στο επισκεπτήριο δεν παρευρίσκονται ούτε δικηγόροι ούτε συγγενείς.Οι πρώτοι δεν έχουν να συζητήσουν νομικές διαδικασίες με τους βαρυποινίτες,οι δε συγγενείς πρέπει να κάνουν μεγάλο ταξίδι για να επισκεφθούν τους κρατουμένους.Παρά τις διαμαρτυρίες ο Τσάκαλος οδηγήθηκε στις φυλακέςμε τη διαβεβαίωση ότι θα κρατηθεί σε ειδική πτέρυγα. «Δηλαδή στην απομόνωση;» ρώτησαν οι οικείοι του. «Οχι» τους απάντησαν,χωρίς να παράσχουν όμως σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα προστατευθεί στον σκληρό,ούτως ή άλλως,κόσμο των εγκλείστων.Ο Παναγιώτης Αργυρού οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού,οι οποίες παρ΄ ότι βρίσκονται εντός Αττικής,δεν θεωρούνται εύκολες για νεαρούς.