Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν έχει ελπίδες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ξαφνικά «θα την ανακαλύψει». Πιστεύει όμως ότι οι νέοι αμυντικο-οικονομικοί άξονες που δημιουργούνται (όπως του Λονδίνου- Παρισιού- Βερολίνου- Μόσχας, ο οποίος φαίνεται να προεκτείνεται και προς την Τουρκία) θα υποχρεώσουν την Ουάσιγκτον να προσέξει την Ευρώπη.

Επίσης το κλίμα και το περιβάλλον δεν είναι στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών, αποτελούν όμως κεντρικό σημείο πολιτικής όλης της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και χωρίς την Αμερική, λέει ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Ερωτήματα διατυπώνονται για τη χρηματοπιστωτική πολιτική του Ομπάμα. Οι τάσεις για μέτρα τα οποία επαναφέρουν τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο ήταν έντονες στο προηγούμενο Κογκρέσο. Αναμένεται να είναι πολύ πιο πιεστικές στο νέο, κάτι που ενοχλεί σοβαρά την Ευρώπη και το οποίο η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να φέρει σε συζήτηση στη συνάντηση των G20 που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη στη Σεούλ.

Η Ρωσία- κατ΄ επέκταση το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη – έχει λόγους να ανησυχεί για τη μεταβολή ισορροπιών στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν έχει επικυρώσει τη νέα αμερικανο-ρωσική Συνθήκη για Μείωση των Στρατηγικών Οπλων και δεν αποκλείεται η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία να την αγνοήσει, οπότε είναι βέβαιον ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αποχωρώντας από τις δεσμεύσεις της.