Σερφάρισμα στο Ιnternet στη στέγη του κόσμου;

Εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι η κορυφή του Εβερεστ,το υψηλότερο σημείο του πλανήτη,θα αποκτήσει λίαν συντόμως πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Νcell,οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Εβερεστ κάθε χρόνο και όσοι ορειβάτες επιχειρούν να πατήσουν την κορυφή,σε υψόμετρο 8.848 μέτρων,θα μπορούν να βλέπουν τα e-mail τους,να σερφάρουν στον παγκόσμιο ιστό και να κάνουν βιντεοκλήσεις.

Ηδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιντεοκλήση στα 5.200 μέτρα μετά την εγκατάσταση οκτώ τηλεφωνικών σταθμών βάσης που παρέχουν «γρήγορο» Ιnternet τρίτης γενιάς (3G)

στον δρόμο προς την κορυφή. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η κάλυψη του δικτύου δεν θα αργήσει να φθάσει ως την κορυφή του Εβερεστ» είπε ο επικεφαλής της Νcell.

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν ανεβεί στην κορυφή του Εβερεστ από το 1953, όταν οΕντμουντ Χίλαρικαι οΤένζινγκ Νόργκεϊέγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που την κατέκτησαν.

Ως σήμερα οι ορειβάτες ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν δορυφορικά τηλέφωνα,μέσω κινεζικής εταιρείας,τα οποία συχνά δεν είχαν καλή λήψη και δεν κάλυπταν παρά μόνο την κινεζική πλευρά του όρους.

Η σουηδική εταιρεία TeliaSonera,στην οποία ανήκει η Νcell,σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατ.δολάρια το 2011 για να αυξήσει την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας στο Νεπάλ,μια φτωχή χώρα όπου λιγότεροι από το 30% των κατοίκων έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.