Σαουδάραβας τρομοκράτης, που θεωρείται ότι συνεργάζεται με τις παραφυάδες της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπόπτων των αμερικανικών Αρχών για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων αεροπορικά από την Υεμένη στο Σικάγο την Παρασκευή, μέσω των εταιρειών UPS και FedEx.

Πρόκειται για τον 28χρονο Ιμπραΐμ Χασάν αλ-Ασίρι, που θεωρείται επίσης ότι σχετίζεται και με την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ πέρυσι τα Χριστούγεννα αλλά και με απόπειρα δολοφονίας Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Στις δύο απόπειρες είχε χρησιμοποιηθεί το εκρηκτικό PENT, το οποίο βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, και σε τουλάχιστον ένα από τα δύο πακέτα της Παρασκευής με προορισμό τις ΗΠΑ. Ο Ι.Χ.αλ-Ασίρι βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών λόγω της θεωρούμενης «εμπειρίας» του με το PENT.

Ο 28χρονος είναι αδελφός του καμικάζι που επιχείρησε να σκοτώσει τον επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, πέρυσι. Ο πρίγκιπας απλώς τραυματίσθηκε κατά την επίθεση αυτή και υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, πως ο 28χρονος είχε κατασκευάσει εκείνη τη βόμβα.

Υπεύθυνη για την αποστολή των παγιδευμένων πακέτων της Παρασκευής θεωρείται η «AQAP» της Υεμένης, η κυριότερη και πιο δραστήρια παραφυάδα της Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Επικεφαλής της θεωρείται ο Νάσερ αλ-Ουαχαίσι, πρώην συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Και σε επιβατικές πτήσεις το δεύτερο πάκετο

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Qatar Airways ανέφερε ότι το δεύτερο δέμα, που είχε εντοπιστεί σε εμπορευματικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι με τελικό προορισμό το Σικάγο, είχε βρεθεί ήδη σε δύο επιβατικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το δέμα μεταφέρθηκε με επιβατική πτήση από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανά’α στην Ντόχα και από εκεί, με δεύτερη επιβατική πτήση, στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Παράλληλα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τερέζα Μέι ανέφερε πως το Λονδίνο «εξετάζει» τους κανονισμούς για τα αεροπορικά εμπορευματικά φορτία που φτάνουν στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό του παγιδευμένο δέματος στο αεροδρόμιο των East Midlands.

Αναγνωρίζοντας βέβαια τις εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πιθανή τροποποίηση των κανονισμών επί το αυστηρότερο, είπε πως δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει λόγος για συγκεκριμένα μέτρα.