Οκτώ γιατροί στην Ιταλία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 15 χρόνια για την πραγματοποίηση δεκάδων αχρείαστων επεμβάσεων σε ασθενείς για οικονομικό κέρδος. Οι γιατροί εργάζονταν στην ιδιωτική κλινική Santa Rita στο κέντρο του Μιλάνου, την «κλινική του τρόμου» όπως την αποκαλεί.

Οι καταδικασθέντες πραγματοποίησαν συνολικά 83 αχρείαστες επεμβάσεις από το 2005 έως το 2007, περιλαμβανομένων ακρωτηριασμών και μαστεκτομών, γράφει η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Ο επικεφαλής της θωρακοχειρουργικής πτέρυγα Πιερ Πάολο Μπρέγκα Μασόνε καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15,5 ετών για το ρόλο του στην υπόθεση.

Ανακοινώνοντας την ποινή, ο δικαστής δήλωσε ότι ο Μπέργκα Μασόνε ήταν «σκληρός, μοχθηρός χωρίς το παραμικρό αίσθημα ανθρώπινης συμπόνιας».

Ο Μασόνε φέρεται να δήλωσε από πλευράς του ότι ο ίδιος είναι «απλά ένας αποδιοπομπαίος τράγος». Ο δικηγόρος του ανέφερε ότι θα ασκηθεί έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, συνολικά 83 επεμβάσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2005 και του 2007 πραγματοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να διεκδικήσει η ιδιωτική κλινική παχυλές κρατικές αποζημιώσεις.

Τουλάχιστον πέντε ηλικιωμένοι ασθενείς απεβίωσαν αφότου υποβλήθηκαν σε επεμβατικές διαδικασίες. Σε μία περίπτωση, μία 88χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις στον πνεύμονα -που κόστισαν 12.000 ευρώ η μία- ενώ χρειαζόταν μία και μόνο εγχείρηση.

Σε μία άλλη περίπτωση, ένα 18χρονο κορίτσι υποβλήθηκε σε μαστεκτομή χωρίς να χρειάζεται.

Συνολικά 14 άτομα συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2008 στο πλαίσιο της έρευνας για την «κλινική του τρόμου». Πέντε εξ αυτών κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία με τις Αρχές, περιλαμβανομένου του προέδρου της κλινικής Πάολο Πιπιτόνε.

Ο χειρουργός Μασόνε και δύο συνεργάτες του -οι Πιέτρο Πρεσίκι και Μάρκο Πανσέρα, που καταδικάστηκαν σε ποινές δέκα και έξι ετών αντίστοιχα- καλούνται να καταβάλουν αποζημίωση έως και 80.000 ευρώ σε κάθε ασθενή που προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης.