Δεν προτίθεται η Τεχεράνη να συζητήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις επικείμενες συνομιλίες με τα ξένα κράτη, όπως ανέφερε την Κυριακή σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, επαναφέροντας τους φόβους για εκ νέου αδιέξοδο στις συναντήσεις.

Το Ιράν δέχθηκε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες που είχαν «βαλτώσει» πέρυσι με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η επανέναρξη είναι πιθανή μετά τις 10 Νοεμβρίου.

«Σε αυτόν το γύρο των συνομιλιών, δεν θα συζητήσουμε το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας με τη Δύση» δήλωσε ο Αλί Τζαβανφέκρ, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το αδιέξοδο των συνομιλιών με τους «Έξι» είχε οδηγήσει πέρυσι σε κυρώσεις από τη Δύση. Τα ξένα κράτη ζητούν από την Τεχεράνη να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, υποστηρίζοντας πως μπορεί να έχει και στρατιωτική εφαρμογή ενώ το Ιράν απαντά πως οι στόχοι του είναι καθαρά ειρηνικοί.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το Ιράκ σκόπιμα καθυστερεί τις συνομιλίες με τους «Έξι» μέχρι να συγκεντρώσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο, όπως σημειώνει το Reuters.