Μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και «η πολιτική του παραλόγου» συνεχίζεται, και «βαθαίνει» (είχα αναφερθεί στο άρθρο της 10ης Οκτωβρίου). Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να πολιτικοποιήσει τις εκλογές και να υπαινιχθεί προσφυγή σε εκλογές αν στον πρώτο γύρο «δεν έχουν καθαρή νίκη» οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει το ΠαΣοΚ.

Ο υπαινιγμός ήταν σαφής στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας: «Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, θα συναθροίσουμε τα δεδομένα, και την απόφαση μπορεί και πρέπει να την πάρει ο ελληνικός λαός». Οι εκλογές της Κυριακής, και χωρίς την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, θα είναι πολιτικές με κύριο θέμα αντιπαράθεσης το μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύθηκε, πριν από λίγες ημέρες στον Βόλο, ότι «είναι η ΝΔ που βάζει την πολιτική ατζέντα». Ποια είναι αυτή η ατζέντα; Την καθόρισε με σαφήνεια: «Ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι αυτές οι εκλογές είναι καθαρά και μόνο αυτοδιοικητικές. Εμείς επιβάλαμε την πολιτικοποίηση. Εμείς επιβάλαμε το αληθινό δίλημμα αυτών των εκλογών: την αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική του ΠαΣοΚ, στην Πολιτική των Αδιεξόδων και της απελπισίας από τη μια πλευρά και στην Προοπτική της Ανάκαμψης και της Ανάπτυξης, στην Προοπτική της Ελπίδας που προσφέρουμε εμείς».

Πίσω από τη ΝΔ συστοιχούνται τα κόμματα της Αριστεράς, διάσπαρτοι αυτοκαλούμενοι «πασοκογενείς» υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι και ο «μοναχικός καβαλάρης» Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος βλέπει «τη νέα Ελλάδα να ξημερώνει όταν ο κ. Παπανδρέου θα πάει στον κ. Παπούλια να υποβάλει την παραίτησή του»! Εχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο με μοναδικό στόχο να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών, και είναι πολλοί οι οποίοι έχουν υποστεί άμεσα και δραματικά τη μείωση του εισοδήματός τους ή την απώλεια της δουλειάς τους. Μέχρις εκεί… Και αρχίζει η πολιτική του παραλόγου!

Ο κ. Παπανδρέου κατηγορήθηκε ότι με την «απειλή» των εκλογών «εκβιάζει» τους πολίτες: «Δεν είναι έμμονη ιδέα για το κόμμα μας οι εκλογές»δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «… Δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε. Τι εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να κυβερνήσει; Εχει ισχυρή εντολή»! Ουσιαστικά εκλογές δεν θέλει η ΝΔ, διότι, κατά τον κ. Λυκουρέντζο, «χρειάζεται χρόνο για να ετοιμαστεί καλύτερα»! Και δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι η προσφυγή σε εκλογές θα είναι καταστροφική.

Παραλογισμού συνέχεια. Οι εκλογές θα είναι καταστροφή, εκλογές δεν θέλει η ΝΔ και προφανώς και τα κόμματα της Αριστεράς, εκτός αν οραματίζονται ένα νέο 1989, με στόχο, πλέον, τον υιό Παπανδρέου. Και ο κ. Γ. Παπανδρέου με την «ισχυρή εντολή» που έχει, κατά τη ΝΔ, μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με την προϋπόθεση ότι θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα αλλάξει πορεία. Προς ποίαν κατεύθυνση; Ουδείς των «αντιμνημονιακών» έχει διατυπώσει άποψη συγκεκριμένη, εκτός από εκείνη των αριστερόστροφων «ειδικών», που προτείνουν τη «διαγραφή των χρεών»!

Ο παραλογισμός, όμως, έχει διεισδύσει και μέσα στο ΠαΣοΚ και στην κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στα στελέχη και κυρίως εκείνα τα οποία έχουν «τιμηθεί» με υπουργεία και κυβερνητικά αξιώματα. Το «παίζουν» φιλολαϊστές και αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική μάχη της Κυριακής. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι και η προσωπική πολιτική επιβίωση συνδέεται με την επιτυχή αποδέσμευση από το μνημόνιο. Δηλαδή την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ή όλοι μαζί κερδίζουν ή όλοι μαζί χάνουν. Σωσίβιες λέμβοι δεν υπάρχουν… Ούτε για αυτούς ούτε για τη χώρα. Η αντιπολίτευση «έριξε το γάντι». Θέλει, την Κυριακή, δημοψήφισμα. Τι να έκανε ο κ. Παπανδρέου; Επιθετική άμυνα.

gromaios@otenet.gr