Πιο εύκολο ήταν να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να θέσει το δίλημμα «Σγουρός ή εκλογές;» παρά να αποφασίσουν οι υπουργοί την εκλογική αποζημίωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων. Ανθρωποί μου στο υπουργείο Οικονομικών μού λένε ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέμενε να περιορίσει πολύ περισσότερο από το σημερινό 20%-25% την αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων.

Ωστόσο οι υπουργοί Εσωτερικών, Θεσμών και Προστασίας του Πολίτη κκ. Ι. Ραγκούσης , Χ. Καστανίδης και Χρ.Παπουτσής υπενθύμισαν ότι οι γενναίες περικοπές δεν θα ήταν η πιο σοφή απόφαση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να μη γίνονταν εκλογές (π.χ. λόγω αποχής των δικαστικών αντιπροσώπων που θα αρνούνταν να παραλάβουν…). Ο υπουργός Οικονομικών πείστηκε και τελικώς οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) υπεγράφησαν μόλις την Παρασκευή.

***

Και οι δύο είναι πρόεδροι κομμάτων. Και οι δύο είναι συντηρητικοί. Και των δύο το επώνυμο αρχίζει από «Σα». Αναφέρομαι στους κκ. Αντώνη Σαμαρά και Νικολά Σαρκοζί. Εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Π.χ., παρά τα ψηλά τακούνια, ο κ. Σαρκοζί είναι ένα κεφάλι πιο κοντός από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Oι κκ. Σαμαράς και Σαρκοζί συζήτησαν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και μάλιστα ο κ. Σαμαράς έκανε «άνοιγμα» στον γάλλο πρόεδρο λέγοντάς του ότι κάποτε πρέπει να συναντηθούν επισήμως. Δεν με εντυπωσιάζει που ο κ. Σαρκοζί συμφώνησε. Βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση που δεν υπάρχει κάποιος άλλος ευρωπαίος αρχηγός ο οποίος να θέλει να τον συναντήσει αυτή την εποχή.

***

Ενημερώνω τους ομιλητές βαρύγδουπων εν Αθήναις εκδηλώσεων που βλέπουν στον καθρέφτη τους τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Κ. Παπούλιας θα συναντήσει αύριο τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας κ. Ανιου Αγκέλοφ και τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο.

***

O κ. Δ. Δρούτσας έχει ανακοινώσει ότι θα συστήσει θέση ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται όμως για τη μοναδική περιοχή η οποία θα έχει την τιμή να αποκτήσει έλληνα απεσταλμένο. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να εγκαταστήσει ειδικό απεσταλμένο σε δύο ακόμη περιοχές: στον Καύκασο (όπου προετοιμάζει και περιοδεία) και στα Βαλκάνια (με αφορμή την «ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής).

Και ίσως στο μέλλον να έχουμε «ειδικό απεσταλμένο» και στην Αφρική. Τις επίζηλες θέσεις θα καταλάβουν διπλωμάτες (νυν ή συνταξιούχοι). Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός θα λάβει την πρώτη short list με τους υποψηφίους για τη Μέση Ανατολή. Δεν ξέρω ποιον θα επιλέξει, εκείνο που ξέρω είναι ότι o εκλεκτός θα πρέπει να έχει υπηρετήσει στην περιοχή και να γνωρίζει καλά αραβικά.

***

Είναι παρήγορο που η Ελλάδα αντιστέκεται στο πνεύμα της τρόικας. Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας διαπιστώνω ότι η ΕΡΤ υπερασπίζεται την «κοινωνία των κολλητών». Μου λένε ότι δύο μεγάλες εταιρείες παραγωγής συμμετείχαν σε διαγωνισμό για την παραγωγή ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ. Παρ΄ όλα αυτά το συμβόλαιο «απονεμήθηκε» σε εταιρεία παραγωγής που η ιδιοκτησία της συνδέεται με «καλλιτέχνη» μόνιμο υπάλληλο της ΕΡΤ.

***

Καιρό είχαμε να έλθουμε σε επαφή με τη σοφία της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα. Η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ διοργανώνει αύριο εκδήλωση γυναικών στην Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης με τίτλο «Λυσιστράτη καλεί Καλλικράτη». Η κυρία Παπακώστα ετοιμάζει έκκληση να ψηφιστούν γυναίκες, αφού στις εκλογές του 2006 μόνο το 3% των εκλεγμένων ήταν γυναίκες (ενδεχομένως οι γκέι να ήταν περισσότεροι).

Πάντως δεν είναι δύσκολο για τις γυναίκες να διεκδικήσουν σταυρό από τους άνδρες και να αυξήσουν το ποσοστό τους στους 323 δήμους του «Καλλικράτη». Αρκεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λυσιστράτης και να κηρύξουν σεξουαλική αποχή ως τις εκλογές.

***

Μεγάλη επιτυχία είχε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας της ΝΔ κ. Γ. Παπαναστασίου στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή. Ο «νυμφίος του Πατραϊκού» συγκέντρωσε τον αστρονομικό αριθμό των… 130 ατόμων. Ισως γι΄ αυτό ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Στ. Δήμας άργησε σχεδόν δύο ώρες να εμφανιστεί στην εκδήλωση. Περίμενε να αραιώσει κάπως ο κόσμος, για να μην προκληθούν λιποθυμικά επεισόδια από τον υπερβολικό συνωστισμό.

***

Ανάμεσα στα ευτράπελα της «Διαύγειας», του νέου κυβερνητικού προγράμματος που επιβάλλει τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων ανεξαιρέτως των αποφάσεων της διοίκησης, είναι η υποχρέωση να δημοσιεύονται ακόμη και οι εγκρίσεις για την πληρωμή… «απόρρητων δαπανών».

Κάπως έτσι μαθαίνουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σ.Ξυνίδης ενέκρινε απόρρητη(!) δαπάνη 400.000 ευρώ «σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας- Θράκης».

Το «απόρρητο» διασφαλίζεται γιατί δεν αναφέρεται ο λόγος της δαπάνης. Μάθαμε λοιπόν ότι ο κ. Ξυνίδης διαχειρίζεται απόρρητα κονδύλια, αλλά δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό. Δεν ανησυχώ όμως. Η επιτυχία του κ. Ξυνίδη ως Γραμματέα του ΠαΣοΚ αποτελεί εχέγγυο της αποτελεσματικότητάς του και σε αυτή την «επικίνδυνη αποστολή».

***

Αντίδοτο στην οικονομική κρίση η αξιοποίηση της Καθαρής Δευτέρας! Σας είχα ενημερώσει πρώτος για το πρόγραμμα «Αthens Εvery Week» του κ. Π. Γερουλάνου και του κ. Γ. Νικητιάδη, σύμφωνα με το οποίο κάθε εβδομάδα στην Αθήνα θα χαρακτηρίζεται από μία διαφορετική εκδήλωση η οποία θα προσελκύει τουρίστες.

Μαθαίνω ότι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του 2011 είναι το «Fly your Κite» («Πέταξε τον δικό σου χαρταετό»). Θα πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα του «Χρυσού Μαραθωνίου» την Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011.

Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν πάρει στα σοβαρά το… πέταγμα του χαρταετού, αφού ετοιμάζονται να αποστείλουν από τώρα προσκλήσεις σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο για να έλθουν στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στου Φιλοπάππου) και να πετάξουν αετό.

***

«Iδού μία ακόμη απόδειξη της αξιοπιστίας που ανακτήσαμε» είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνεργάτη μου, μόλις έμαθε τη νέα τιμητική διάκριση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

O Πρωθυπουργός έμαθε προχθές στις Βρυξέλλες ότι το όνομα του υπουργού Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται σε λίστα έξι προσωπικοτήτων την οποία ξεχώρισε επιτροπή επιλέκτων του περιοδικού «Εuropean Voice» για τη συμβολή τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Oι άλλοι πέντε είναι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Αndrus Αnsip, ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας κ. Αnders Βorg, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. David Cameron, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης κ. Νick Clegg και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας κ. Κarl Τheodor zu Guttenberg. Μάλιστα, η σχετική ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη τελειώνει σε μερικές ημέρες. Vote 4 George!

Εβδομήντα χρόνια μετά το «Οχι», ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε «Οχι» στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Ως γνωστόν, στο επίσημο δείπνο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, η Γερμανία επιχείρησε να επιβάλει την άρση του δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα των κρατών που εμφανίζουν συμπεριφορές δημοσιονομικής απειθαρχίας. Ο Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο κοσμοπολίτης από την πτωχή Ανατολικογερμανίδα, πήρε αμέσως τον λόγο και είπε ότι αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, τότε ο ίδιος θα μπλοκάρει τις αποφάσεις. Ουσιαστικά δηλαδή απείλησε με βέτο. «Η κόκκινη γραμμή για εμάς είναι η ασφάλεια της χώρας» είπε. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αποφάσεις σε θέματα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας. Μπορούμε να ζητήσουμε θυσίες από τον λαό, αλλά δεν μπορούμε να ζητήσουμε την εγκατάλειψη δημοκρατικών δικαιωμάτων ». Η κυρία Μέρκελ δεν έμεινε σιωπηλή. Με ευγενικό αλλά ευθύ τρόπο ζήτησε «να μην ξεχνάμε» ότι η Γερμανία και η ίδια προσωπικά στήριξαν την Ελλάδα. «Ασφαλώς δεν το ξεχνάμε, το εκτιμά ο ελληνικός λαός» απάντησε με ανάλογο τρόπο ο Πρωθυπουργός, «αλλά και εσείς να μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για δώρο, αλλά για δάνειο που η Ελλάδα θα επιστρέψει πλήρως». Μπράβο στον Πρωθυπουργό, το παράδειγμα του οποίου ακολούθησαν και άλλοι ηγέτες. Την παράσταση της συνόδου όμως έκλεψαν οι ιταλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν αναφέρονταν στο «Οχι» ούτε του 1940 ούτε του 2010, αλλά στο φημολογούμενο «νέο “Ναι”» του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με φήμες, ο Καβαλιέρε έχει εντυπωσιαστεί από τα πνευματικά προσόντα μιας 17χρονης Μαροκινής.