Φανταστείτε μια μεγαλούπολη της Ινδίας, όπως η Βομβάη, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, με εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα κάθε είδους και εκατομμύρια πεζούς στους δρόμους, και κάποιους ταλαίπωρους να προσπαθούν να μεταφέρουν διαμάντια. Τέτοιες σουρεαλιστικές σκηνές, που συμβαίνουν μόνο σε μια χώρα με τρομακτικές αντιθέσεις όπως η Ινδία, ανήκουν πια στο παρελθόν, γιατί εδώ και λίγες ημέρες η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας απέκτησε το δικό της χρηματιστήριο διαμαντιών, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και πετυχαίνει το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: να συγκεντρώσει σε ένα μόνο μέρος το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την κοπή και την εμπορία διαμαντιών στην Ινδία.

Το Βharat Diamond Βourse (ΒDΒ) θα μετατρέψει τη Βομβάη, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ανούπ Μέτα , στο μεγαλύτερο κέντρο διαμαντιών στον κόσμο, μεγαλύτερο και από την Αμβέρσα ή το Τελ Αβίβ. Ως τώρα η βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας ήταν σκορπισμένη σε όλη τη Βομβάη (η Μουμπάι, σύμφωνα με τον νέο της όνομα). Με την έναρξη λειτουργίας του Βharat Diamond Βourse η πόλη συγκεντρώνει κάτω από την ίδια στέγη ό,τι έχει σχέση με τα διαμάντια για λόγους ασφαλείας (πρωτίστως), αλλά και πρεστίζ, αφού με το εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων, που εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου, η τοπική βιομηχανία διαμαντιών θέλει να δείξει τον δυναμισμό της και να εντυπωσιάσει τον ανταγωνισμό. «Με αυτό, η Βομβάη θα γίνει το μεγαλύτερο κέντρο διαμαντιών στον κόσμο» λέει με περηφάνια ο κ. Μέτα και προσθέτει ότι το ΒDΒ θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε η Ινδία να γίνει ένα κέντρο με διεθνή απήχηση και να αποκτήσει ένα όνομα (brand name) στον τομέα των διαμαντιών- κάτι που της λείπει σήμερα. «Ελπίζουμε ότι με τις νέες υποδομές μας θα έρθουν εδώ περισσότεροι τρέιντερ από το Ισραήλ και το Βέλγιο» συμπληρώνει ο κ. Μέτα, αναφερόμενος στα δύο καθιερωμένα κέντρα κοπής και εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο. «Οταν ένας πελάτης έρχεται από το εξωτερικό δεν χρειάζεται πλέον να μπλέκει στην κυκλοφορία και να τρέχει στους δρόμους από το ένα γραφείο στο άλλο» λέει ο κ. Μέτα. «Τώρα βρίσκονται όλα στο ίδιο συγκρότημα».

Το έργο κατασκευής του ΒDΒ ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, αλλά συνάντησε γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες ώσπου να ολοκληρωθεί. Προηγουμένως, το 1984, μια ομάδα ινδών εξαγωγέων μαζί με την κρατική εταιρεία εμπορίου ΜΜΤC είχαν πάρει την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν μια ώθηση στην τοπική βιομηχανία επεξεργασίας διαμαντιών. Δημιούργησαν τότε το πρώτο χρηματιστήριο, που επί δεκαετίες λειτουργούσε σε διάφορα κτίρια σκορπισμένα στην πόλη. Και με το τελωνείο να βρίσκεται σε άλλο σημείο, οι κίνδυνοι που διέτρεχαν όσοι μετέφεραν τους πολύτιμους λίθους από το ένα σημείο στο άλλο ήταν μεγάλοι. Τώρα το τελωνείο στεγάζεται στο ΒDΒ, οπότε όλη η δουλειά γίνεται in house.

ΗΛΙΚΙΑ: 50

ΘΕΣΗ: Είναι πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δημιούργησε και λειτουργεί το Βharat Diamond Βourse.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ: Από τι άλλο; Από τα διαμάντια και τα κοσμήματα. Είναι συνεταίρος σε μία από τις παλαιότερες εταιρείες εξαγωγής διαμαντιών της χώρας, τη Μohit, με έτος ιδρύσεως το 1916.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: «Η Βομβάη θα γίνει το μεγαλύτερο κέντρο διαμαντιών παγκοσμίως».

«Τα διαμάντια είναι πάλι της μόδας»

Μπορεί η Ναόμι Κάμπελ να σύρεται στα δικαστήρια για τα διαμάντια της, αλλά τα βάσανα για τη βιομηχανία των διαμαντιών τελειώνουν. Υστερα από μία διετία ύφεσης, ο κλάδος των ειδών πολυτελείας έχει ανακάμψει και ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι (LVΜΗ, ΡΡR, Βurberry) ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα για τις τελευταίες χρήσεις τους. «Η δύναμη της ανάκαμψης ήταν μια έκπληξη για μας» λένε από την εταιρεία συμβούλων Βain & Company στο Μιλάνο, πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η πολυτέλεια κάνει κύκλους: μετά την πολύ κακή περίοδο, που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κλάδος των ειδών πολυτελείας γνώρισε αλματώδη άνοδο την τριετία 2004-2007 για να πέσει ξανά σε ξέρα την τελευταία διετία. Πέρυσι η παγκόσμια αγορά συρρικνώθηκε κατά 8%, αλλά εφέτος τα πράγματα πάνε ανέλπιστα καλά, με την αγορά της Κίνας να δίνει τον τόνο.

Η ανάκαμψη αφορά, φυσικά, και τον κλάδο των διαμαντιών. Η νοτιοαφρικανική De Βeers, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, υποχρεώθηκε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή της στο μισό (24 εκατ. καράτια), όταν έβλεπε τις ακυρώσεις παραγγελιών να πέφτουν βροχή, αλλά εφέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Ενώ η ζήτηση για ακατέργαστα διαμάντια το 2008 βρισκόταν στα 13,4 δισ. δολάρια παγκοσμίως, έπεσε πέρυσι στα 7,5 δισ. δολάρια. Εφέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια. Η De Βeers υπολογίζει ότι το 2010 θα ρίξει στην αγορά 31 εκατ. καράτια, λόγω αυξημένης ζήτησης από τα κέντρα επεξεργασίας στο Βέλγιο, στο Ισραήλ και στην Ινδία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως ο κλάδος είναι η εξάντληση των κοιτασμάτων διαμαντιών που θα έρθει νωρίτερα απ΄ όσο αρχικά υπολόγιζαν οι ειδικοί, λόγω του απρόβλεπτου παράγοντα που ακούει στο όνομα: Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι αγοράζουν διαμάντια, και στις μεγάλες πόλεις το 40% των νεονύμφων ανταλλάσσει όρκους αιώνιας πίστης με ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι. Πριν από 15 χρόνια οι Κινέζοι δεν γνώριζαν τι σημαίνει να χαρίζεις διαμάντια σε μια σημαντική στιγμή της ζωής σου. Για αυτόν τον λόγο η De Βeers παίρνει τα μέτρα της και αποφάσισε να βάλει περιορισμούς στην παραγωγή της, ορίζοντας ένα πλαφόν 40 εκατ. καρατίων τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγξει τις τιμές και θα κρατήσει τα ορυχεία της ενεργά για περισσότερο καιρό, ώσπου να εξαντληθούν κάποια στιγμή.