Κατ΄ αρχήν: Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την Τέχνη εν Ελλάδι πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.

Ως εκ τούτου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που έρχεται να προστεθεί στην Αθήνα του 2010, μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει.

* * *
Δημιουργείται έτσι ένα τρίγωνο τεχνών και πολιτισμού- ισοσκελές ίσως- με το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

* * *
Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Γιώργος Λούκος, μια που διευθύνει το ένα και είναι μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων δύο! * * *
Ενα μουσείο για τον Καβάφη: Αλλη μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την οποία συνεργάστηκε και το κράτος- διά του ΥΠΠΟ, μια που παραχώρησε το κτίριο στην Πλάκα.

* * *
Και είναι απορίας άξιον πώς η Ελλάδα άργησε τόσο πολύ να τιμήσει τον μεγάλο Αλεξανδρινό- όχι γιατί ο ίδιος και το έργο του έχουν ανάγκη διαφήμισης, αλλά γιατί η χώρα κερδίζει και μόνο από την αναφορά ή την αναγραφή του ονόματός του…

* * *
Πράγματι «blue chip» του πολιτιστικού χρηματιστηρίου, όπως το είπε χαρακτηριστικά και ο Μανόλης Σαββίδης, γιος του καβαφιστή καθηγητή, κάτοχος σήμερα του αρχείου του ποιητή και διευθυντής του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού που το διαχειρίζεται.

* * *
«Αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θες, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις…».

* * *
Καβάφης και από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, που επιστρέφει με μια ιδιαίτερη παραγωγή, εξαιρετικά προσωπική και ποιητική.

* * *

Το θέαμα που χαρακτηρίζεται ως «Αυστηρώς Ακατάλληλον» διαθέτει ποίηση, μελωδία αλλά όχι κίνηση-χορό, με τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει ο Παπαϊωάννου…

* * *
Ο Γιάννης Παλαμίδας θα ερμηνεύσει 13 ποιήματα σε μελοποίηση της Λένας Πλάτωνος, ενώ ο σκηνοθέτης-χορογράφος υπογράφει τη σκηνοθεσία στα βίντεο και στις ταινίες που θα προβάλλονται επί σκηνής.

* * *
Η προπώληση έχει αρχίσει και τα εισιτήρια κοντεύουν να εξαντληθούν, αφού θα δοθούν συνολικά τέσσερις παραστάσεις, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου (στις 9 και 11 το βράδυ) στο Παλλάς. * * *
Ο Τρίτος Καβάφης είναι και ο πιο άμεσος: Αφορά την παράσταση της Σαρλότ Ράμπλινγκ- που έρχεται στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και θα ερμηνεύσει τη Μarguerite Υourcenar κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής της συνάντησης με τον Αλεξανδρινό – ερμηνεύει ο ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής.

* * *
Η γαλλίδα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια ήταν η πρώτη που μετέφρασε Καβάφη στη γαλλική γλώσσα.

* * *
Σχεδόν μαζί ξεκίνησαν τα δύο revival των παλιών αγαπημένων ελληνικών ταινιών και απ΄ ό,τι φαίνεται κέρδισαν όλες τις εντυπώσεις: Ο Γιάννης Μπέζος στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» και ο Γιώργος Καπουτζίδης στο «Φωνάζει ο κλέφτης».

* * *
Επεται η πρεμιέρα για τον Παύλο Χαϊκάλη με την κωμωδία «Ενα βότσαλο στη λίμνη»- του αξέχαστου Βασίλη Λογοθετίδη…

* * *
Τελικά η παλιά ελληνική κωμωδία αποδεικνύεται εξαιρετικά σύγχρονη!

myrto@dolnet.gr