Με τον ρόλο του Ολιβερ συναντάμε εφέτος τον Πέτρο Λαγούτη στο «Τhe Ρride» του ελληνοβρετανού συγγραφέα Αlexi Κaye Campbell, ένα έργο που κινείται ανάμεσα σε δύο εποχές, εναλλάξ, δύο εποχές που τις χωρίζει μισός αιώνας. Ο 35χρονος ηθοποιός ερμηνεύει τον ήρωά του, διπλά, καθώς στην πρώτη ιστορία βρισκόμαστε στο 1958 και στη δεύτερη, στο πολύ πρόσφατο 2008. Τα πρόσωπα- με τους ίδιους ηθοποιούς να υποδύονται τους ρόλους και να διατηρούν τα ίδια ονόματα- προσπαθούν να προσεγγίσουν τη ζωή με άλλον τρόπο, ενώ τα προβλήματα μοιάζουν να είναι τα ίδια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι σχέσεις: έχουν διαφοροποιηθεί και πάνω από όλα έχει αλλάξει η ματιά (μας) πάνω σε αυτές. «Οι σκηνές πάνε εναλλάξ, γιατί έτσι είναι δομημένο το έργο,σε βαθμό που στα πρώτα λεπτά ίσως μπερδευτεί ο θεατής. Γρήγορα όμως θα κατανοήσει τι γίνεται» εξηγεί ο Πέτρος Λαγούτης, που καλείται- μαζί με τους άλλους ηθοποιούς του θιάσου- να μεταμορφωθεί εξωτερικά και εσωτερικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. «Πρέπει και εγώ όπως όλοι μας,να αλλάξω ρούχα,να σουλουπώσω τα μαλλιά μου, να αλλάξω εικόνα και, κυρίως, να μπω σε μιαν άλλη ψυχολογία.Πολύ γρήγορα πρέπει να γίνω ένας άλλος άνθρωπος.Κάτι που φυσικά είναι δύσκολο,αλλά πολύ ενδιαφέρον».
Στην ιστορία του 1958 παρακολουθούμε ένα συνηθισμένο ζευγάρι, γύρω στα τριάντα, τον Φίλιπ και τη Σύλβια που είναι παντρεμένοι. Εκείνος δουλεύει στο μεσιτικό γραφείο του πατέρα του και εκείνη ασχολείται με την εικονογράφηση του βιβλίου του Ολιβερ. Στην πρώτη σκηνή του έργου ο Φίλιπ και ο Ολιβερ συναντιούνται πρώτη φορά. «Κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα» παρατηρεί η Σύλβια, αργότερα, για αυτήν την πρώτη τους συνάντηση- ανάμεσα στους δύο άνδρες αρχίζει να αναπτύσσεται ερωτική έλξη. Πενήντα χρόνια μετά, ο είναι ένας πολιτικοποιημένος φωτογράφος και ο Ολιβερ, δημοσιογράφος σε κουτσομπολίστικο περιοδικό. Η ηλικία τους είναι και πάλι γύρω στα τριάντα, μόνο που οι δυο τους είναι ζευγάρι. Η σχέση τους όμως είναι έτοιμη να διαλυθεί, κυρίως λόγω του Ολιβερ, που δημιουργεί εύκολα και παράλληλα εφήμερους έρωτες, ενώ η κοινή τους φίλη Σύλβια προβληματίζεται.
«Με έναυσμα την ομοφυλοφιλίαμιλάμε για όλες τις σχέσεις,είτε είναι στρέιτ είτε όχι» τονίζει καθώς προβληματίζεται γιατί ο ελληνοβρετανός συγγραφέας του «Τhe Ρride» δεν είναι γνωστός σε εμάς «και είναι από τα μείον της χώρας μας…». Γραμμένο το 2008 το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία όπου και απέσπασε πολλά βραβεία (Ολίβιε, κριτικών) ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στη Νέα Υόρκη. Της Αθήνας προηγήθηκε το Εθνικό Θέατρο της Στοκχόλμης και έπεται, την προσεχή χρονιά, παράσταση στο καινούργιο θέατρο της Νυρεμβέργης.
Αν και ο Πέτρος Λαγούτης δεν είχε κανένα ταμπού να υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο, ο ηθοποιός χρειάστηκε να δουλέψει- μαζί με τους συναδέλφους του και τον σκηνοθέτη τους Σταύρο Στάγκο – τις ιδιαίτερα προσωπικές σκηνές της παράστασης. «Ο τρόπος με τον οποίον το έργο καταπιάνεται με την ομοφυλοφιλία έχει σημασία. Και στην Ελλάδα το θέμα παραμένει ανοιχτό. Στο έργο βλέπουμε πόσο καταπιεσμένοι ένιωθαν, πόσο προβληματικό ήταν για τους ήρωες στη δεκαετία του ΄50,κάτι σαν αρρώστια, ενώ πενήντα χρόνια μετάοι συμπεριφορές φθάνουν σε ακραίες ελευθεριότητες,και είναι περισσότερο αντίδραση παρά δράση.Είναι πάντως θετικό» εξηγεί «να “μιλάει” η τέχνη για θέματα που μας απασχολούν και απασχολούν και την κοινωνία μας». Ο Πέτρος Λαγούτης άλλωστε μέσα από την υποκριτική εκδηλώνει και τη στάση του απέναντι στη ζωή, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις: «Αυτό δεν σε κάνει και καλύτερο άνθρωπο» αναρωτιέται και εξηγεί ότι ζητούμενο πάντα είναι «να επιστρέφεις στο γιατί ξεκίνησες να γίνεις ηθοποιός».
Απόφοιτος της σχολής του Θεάτρου Τέχνης- αφού πρώτα ξεκίνησε σπουδές στα ναυτιλιακά, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο Πέτρος Λαγούτης έκανε το ντεμπούτο του στο «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου και έκτοτε οι θεατρικές εμφανίσεις του έχουν ξεχωρίσει («Το γάλα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» από τον Διαγόρα Χρονόπουλο ) καθώς και οι συμμετοχές του στο σινεμά (λιγότερο στην τηλεόραση) σαν από ένστικτο να ξέρει να διαλέγει έργα που έχουν «κάτι». «Η δασκάλα μου Μάγια Λυμπεροπούλου μού έλεγε ότι έχω το “κοκαλάκι της νυχτερίδας”… Δικό μου κριτήριο είναι πάντα το ίδιο το έργο, οι συντελεστές» αναφέρει. Αλλωστε θυμίζει ότι επέλεξε το θέατρο για τη μεταμόρφωση, το ταξίδι και το ψάξιμο…
«Τhe Ρride» του Αlexi Κaye Campbell.Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς- «Ζωή Λάσκαρη» (Καστοριάς 34-36,Βοτανικός,τηλ.210 3480.030). Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο,21.00- Κυριακή,20.00. Τιμές: 19- 14 ευρώ.