Συνέδριο για τον Φουκό στην Αθήνα στις 2-3 Νοεμβρίου. Τη φανερή γοητεία της γαλλικής σκέψης δίνει, γλαφυρά για την Αμερική, ο κριτικός Στάνλεϊ Φις: «Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 τα Τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας ήταν τόποι διανοητικού οργασμού. Οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των άλλων τμημάτων αναζητούσαν έμπνευση στους γάλλους φιλοσόφους και κριτικούς. Ο,τι έφτανε από το Παρίσι το καταβρόχθιζαν αμέσως και οργάνωναν συνέδρια γι΄ αυτό».

www.nytimes.com

Οι πολέμιοι της γαλλικής θεωρίας στον αγγλόφωνο κόσμο την παρουσιάζουν ως απειλητική εισβολή: «Μια ομάδα γάλλων διανοουμένων έκανε απόβαση στις αμερικανικές ακτές στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για να διαβρώσει τα κραταιά πανεπιστήμια της χώρας και να τινάξει στον αέρα τις λογοτεχνικές σπουδές, εξοστρακίζοντας την αγγλοσαξονική Νέα Κριτική» μεταφέρει ο Τζέφρι Τζ. Γουίλιαμς, καθηγητής θεωρίας και κριτικής στο Carnegie Μellon University.

http://chronicle.com

Πού έγκειται η επικαιρότητα εκείνης της γαλλικής σκέψης σήμερα; Οπως συνοψίζει ο Φρανσουά Κισέ στο βιβλίο του «French Τheory: Ηow Foucault, Derrida, Deleuze, & Co. Τransformed the Ιntellectual Life of the United States»: «Μας έμαθαν να μην παίρνουμε ως δεδομένα τον λόγο και τα κείμενα, από τη λογοτεχνία ως την ιδεολογική προπαγάνδα. Τίποτε δεν είναι πιο βασικό για την πολιτική αντίσταση και την πνευματική αυτονομία από αυτό».

http://books.google.gr