ΠΑΡΙΣΙ Παρά τα εμφανή σημάδια κόπωσης μετά και την υπερψήφιση τής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι ηγεσίες των συνδικάτων δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρουν την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί , αλλά και να πιέσουν για την απόρριψή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ωστόσο που έγιναν την Πέμπτη δεν είχαν τη μαζικότητα των προηγουμένων, ένδειξη ότι η αποφασιστικότητα όσων αντιτίθενται στον νόμο που ανεβάζει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 60 στα 62 αρχίζει να κλονίζεται: η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Πέμπτης εμφανίζεται μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τη συμμετοχή κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Οι έντονες αντιδράσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν πάντως σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και στις μετακινήσεις των γάλλων πολιτών. Προβλήματα όμως που σταδιακά αποκαθίστανται: έξι διυλιστήρια της Τotal στη Γαλλία άρχισαν σταδιακά από χθες να επαναλειτουργούν όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πετρελαϊκού ομίλου. Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της εταιρείας στο Γκονφρεβίλ λ΄ Ορσέ, κοντά στη Χάβρη, και σε αυτά της Δουνκέρκης αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το συνδικάτο CGΤ. Το διυλιστήριο στο Λα Μεντ επαναλειτουργεί από την Τετάρτη. Ετσι η απεργία συνεχιζόταν χθες μόνο σε τρία διυλιστήρια της Τotal, ανάμεσά τους και αυτό του Γκρανπουί, κοντά στο Παρίσι. Προβλήματα στον εφοδιασμό των διυλιστηρίων με πετρέλαιο προκαλεί και η απεργία που συνεχίζουν εδώ και ένα μήνα οι εργάτες στο λιμάνι Φος-Λαβερά κοντά στη Μασσαλία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας. Από την Πέμπτη ωστόσο το 85% των 12.300 πρατηρίων υγρών καυσίμων λειτουργούσαν κανονικά. Ακόμη πάντως κι αν ο πρόεδρος Σαρκοζί ξεπεράσει τις αντιδράσεις το ζήτημα αναμένεται να επανέλθει του χρόνου, εν όψει των εκλογών του 2012 στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. « Το συνταξιοδοτικό δεν τελειώνει με την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων. Το σύστημα θα αναθεωρηθεί το 2013 » δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDΤ Φρανσουά Σερέκ σε συνέντευξή του στη «Le Ρarisien». Ο ίδιος ανακοίνωσε πως στις 4 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση των ηγεσιών των συνδικάτων για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους μετά την προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου ημέρα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, επικεφαλής του συνδικάτου Force Οuvriere, παραδέχθηκε μια «μικρή κούραση» του κινήματος κατά των κυβερνητικών μέτρων. Οι δημοσκοπήσεις πάντως εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στα μέτρα.

Ο Μπιν Λάντεν απειλεί το Παρίσι

Να υποβαθμίσει τις απειλές που εκτόξευσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν (φωτογραφία) επιχείρησε χθες το Παρίσι. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα προειδοποιεί τη Γαλλία πως η ασφάλειά της κινδυνεύει όσο στηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ στις χώρες όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι πλειονότητα, αλλά και επειδή απαγόρευσε την ισλαμική μαντίλα. «Οι τρομοκράτες δεν υπαγορεύουν την πολιτική μας» δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί. « Το μήνυμα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα της τρομοκρατικής απειλής » ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών