O Φειδιππίδης μετέφερε με επιτυχία το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα, όμως δεν αποδείχθηκε πολύ διορατικός. Δεν προέβλεψε ότι η προσπάθειά του θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης γι΄ αυτό που ως την κυριαρχία της τηλεόρασης ήταν το δημοφιλέστερο ολυμπιακό αγώνισμα. Και κυρίως δεν τον απασχόλησε η… πολεοδομική εξέλιξη της Αττικής. «Η διαδρομή είναι προκαθορισμένη από την Ιστορία.Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο κατά το 1/3 διασχίζει κατοικημένες περιοχές. Στο μεγαλύτερο μέρος ο αθλητής τρέχει μόνος του» λέει ο κ. Κώστας Κουρτέλης που θα τρέξει για 4η φορά μαραθώνιο, φορώντας τη φανέλα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». «Η πρώτη στιγμή που συναντάς κόσμο,περίπου στο 10ο χιλιόμετρο, είναι ευεργετική:νιώθεις ότι μηδενίζεις τα χιλιόμετρα που έκανες ως τότε» λέει ο κ. Παναγιώτης Γκρέκας που θα τρέξει εφέτος για 2η φορά στην κλασική διαδρομή.

Η παρουσία θεατών ως πρόσφατα περιοριζόταν στο Καλλιμάρμαρο ή στην Ηρώδου Αττικού, λίγο πριν από τον τερματισμό. «Είναι θέμα κουλτούρας. Στο εξωτερικό τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα κόσμο.Μάλιστα στο Ρότερνταμείχα δει μια κυρία που είχε φέρει το τυφλό παιδί της απλά και μόνο για να νιώσει την ατμόσφαιρα και να ζήσει την εμπειρία» δηλώνει ο κ. Βάιος Μεζδανίτης, ένας από τους 12.500 αυριανούς μαραθωνοδρόμους. Στάδιο ή δρόμος, ποιο είναι το σημείο που θα δώσει την καλύτερη εντύπωση στον… παρθένο θεατή; «Οι διαφημίσεις καλούν τον κόσμο να έρθει στο στάδιο. Εγώ λέω “πηγαίνετε όπου σας εξυπηρετεί”.Ο αθλητής χρειάζεται το χειροκρότημα σε όλη τη διαδρομή. Επιπλέον στον δρόμο παρακολουθείς καλύτερα το αγωνιστικό σκέλος και την ανθρωπογεωγραφία των συμμετεχόντων» λέει ο 64χρονος συνταξιούχος κ. Κώστας Τσαγκαράκης , μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και αθλητής που έχει τρέξει περισσότερες από 30 φορές τα 42.195

μέτρα. «Ο αγώνας έχει αλλάξει πολύ για αθλητές και θεατές. Πλέονη λεωφόρος Μαραθώνος έχει πεζοδρόμια και δέντρα,ενώ και εμείς δεν τρέχουμε κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα όπως παλαιότερα» επισημαίνει.

Πολιτικοί, αθλητές και διάσημες συμμετοχές
Σ τον αυριανό μαραθώνιο παίρνουν μέρος προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και της πολιτικής, καθώς επίσης και πρέσβεις ξένων χωρών στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών μια μεγάλη κυρία των μεγάλων αποστάσεων, η Κάθριν Σουίτσερ που καθιέρωσε πρώτη τον γυναικείο μαραθώνιο δρόμο. Ακόμη θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο πρίγκιπας της Σερβίας Φίλιππος, μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Μίχαελ Λίνχαρτ, καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Πέτερ Χέιλ. Στη διαδρομή των 10.000 μέτρων θα τρέξουν μεταξύ άλλων ο Στέφανο Μπαλντίνι, χρυσός μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Αμπέλ Αντόν που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας το 1997 και ο Βρετανός Ρον Χιλ που είχε κερδίσει το χρυσό στην αντίστοιχη διοργάνωση του 1969. Επίσης θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο πρέσβης της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, επικεφαλής της οργάνωσης Αction Αid.