ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «παίζει» παιχνίδι εθνικών αλλά και πανευρωπαϊκών στόχων. Θέλει την τροπολογία-προσθήκη στη Συνθήκη της Λισαβόνας για να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επανάληψη της «ελληνικής λύσης»- η οποία, κατά τις εκτιμήσεις της, είχε σοβαρό πολιτικό κόστος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Θέλει, επίσης, να έχει έστω μια κατ΄ αρχάς απόφαση για την τροπολογία πριν από τη διάσκεψη του G-20 στη Σεούλ, την ερχόμενη εβδομάδα. Πιστεύει ότι μόνο έτσι θα έχει το «πολιτικό έρεισμα» έναντι του Λευκού Οίκου και του ΔΝΤ να απαιτήσει λήψη μέτρων εκ μέρους τους. Μάλιστα, για να εξασφαλίσει το «ΟΚ» από τους ομολόγους της, διεμήνυσε στους κκ. Χέρμαν βανΡομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο ότι εξαρτά τη (θετική) στάση της στις προτάσεις Ρομπάι για νέους κανόνες στον προϋπολογισμό από την έγκριση της τροπολογίας-προσθήκης στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η πρόταση της κυρίας Μέρκελ τροφοδότησε με νέο υλικό την υφέρπουσα κρίση στην ΕΕ. Η κατηγορηματική (αρχική) δήλωση του κ. Μπαρόζο ότι «είναι ανώριμη» η ΕΕ για τροπολογίες στη Συνθήκη προκάλεσε γερμανικά σχόλια και εμφανή ψυχρότητα στις σχέσεις Μέρκελ- Μπαρόζο. Η απουσία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί από την ομάδα που εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μέρκελ ενόχλησε την καγκελάριο, επειδή ο γάλλος πρόεδρος την ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή και η πρότασή της θεωρήθηκε κοινή γαλλογερμανική πρόταση.

Στο φορτισμένο κλίμα συνέβαλαν και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής κ. Γέρζι Μπούζεκ και ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 ο οποίος προβλέπει αύξηση δαπανών κατά 6% έναντι του περσινού. Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μιας δεκάδας ηγετών που σημείωνε το «παράδοξο» της απόφασης, που έρχεται σε αντίθεση με την τάση περικοπών στις δαπάνες που εκδηλώθηκε σε «όλη την Ευρώπη». Οξύτερος όλων ήταν ο κ. Κάμερον ο οποίος δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη» η αύξηση δαπανών τη στιγμή που η Βρετανία προχωρεί σε «περικοπές σε βάθος, πρωτοφανείς στην ιστορία της».