Το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης έχει κινητοποιηθεί για την υποστήριξη του κ. Γ. Καμίνη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Θ. Πάγκαλο που διαρκώς του προσφέρει συμβουλές (άλλωστε υπήρξε και ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας το 1994). Αναφέρομαι και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου η οποία δέχθηκε τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, έπειτα από αίτημά του, για το θέμα της σχολικής στέγης. Η Αννα υποδέχθηκε τον κ. Καμίνη στο γραφείο με τους έξι καναπέδες και τα κιτς χαλιά που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της κ. Ευρ. Στυλιανίδη και άνοιξε χάρτες του Δήμου Αθηναίων.

Δεν επρόκειτο για εκλογικούς χάρτες, αλλά για πολεοδομικούς, όπου απεικονίζονταν περίπου 100 οικόπεδα στα οποία μπορούν να χτιστούν σχολεία, αλλά είναι δεσμευμένα από το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιότητα του κ. Καμίνη ως συνταγματολόγου και πρώην Συνηγόρου του Πολίτη λέγοντας ότι εξαιτίας των γνώσεων και της πείρας του είναι ο πιο κατάλληλος για να βοηθήσει το υπουργείο- ως δήμαρχος Αθηναίων- να υπερβεί το νομικό πλαίσιο και να λυθεί με fast track διαδικασίες το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

***

Στην Πάφο βρισκόταν ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Α. Λοβέρδος την 28η Οκτωβρίου και παρέστη σε μεγάλη παρέλαση για την εθνική επέτειο, μαζί με τον κύπριο ομόλογό του κ. Χρ. Πατσαλίδη. Ο υπουργός Υγείας βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και αξιοποίησε την επέτειο για να προτρέψει τους Κυπρίους να εργαστούν ώστε «να ενωθεί επιτέλους το νησί».

Εν τω μεταξύ πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι τα ελλείμματα των νοσοκομείων για το 2010 μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερα (κατά κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια…) από τα ως σήμερα γνωστά, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που θα «απασχολήσει» την κυβέρνηση (και την τρόικα) μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ολα αυτά υπό την αίρεση ασφαλώς ότι δεν θα προκηρυχθούν αμέσως εθνικές εκλογές, τις οποίες ο κ. Λοβέρδος δεν τις θέλει, ούτε θεωρεί ότι έπρεπε να τεθούν ως δίλημμα για τις τοπικές εκλογές, αλλά ωστόσο υποστηρίζει πλήρως τις στρατηγικές επιλογές του Πρωθυπουργού. Για του λόγου το αληθές, τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στον Πειραιά για τον κ. Ι. Σγουρό και τον κ. Ι. Μίχα , οι οποίοι τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον και ακριβώς γι΄ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα δούμε τουλάχιστον έναν «θερμό συντροφικό εναγκαλισμό».

***

Μετά την απόβαση στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, για να υποστηρίξουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠαΣοΚ κ. Στ. Αρναουτάκη, οι Ευρωσοσιαλιστές προχωρούν σε απόβαση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα δύο ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ, η κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη και ο κ. Κρ. Αρσένης, παρέα με την ισπανίδα σοσιαλίστρια πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών κυρία Μercedes Βresso, θα επισκεφθούν σήμερα το πρωί τη Βεργίνα με «ξεναγό» τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μάρκο Μπόλαρη. Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία της τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνω ότι το μεσημέρι ο κ. Μπόλαρης και η κυρία Βresso θα μιλήσουν για τις «καλές πρακτικές του θεσμού της αιρετής περιφέρειας» στην αποθήκη Δ΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

***

Λαβράκι νόμισε ότι ανακάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης όταν κατήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν διασφαλίζει επαρκώς το «ανόθευτο των εκλογών» επειδή αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι που θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων δηλώνουν ανύπαρκτες διευθύνσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης «υπενθύμισε» στον κ. Ζώη ότι υπήρξε υφυπουργός Εσωτερικών και άρα θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αφενός υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των ψηφοφόρων είναι οι δήμοι και αφετέρου ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολίτες τους δεν ψηφίζουν στην Ελλάδα ως «μετανάστες» αλλά ως «υπήκοοι της ΕΕ».

Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης δεν μπόρεσε να αποφύγει και ένα «προεκλογικό καρφάκι» στον κ. Ν. Κακλαμάνη , αφού στέλνει σήμερα το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για έλεγχο στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των συγκεκριμένων δικαιολογητικών.