Πολιτικό σχέδιο
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Deloitte, καθώς επισημαίνει ότι το ζήτημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγάλος αριθμός κρατών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν μπορεί να λυθεί με τη λήψη μέτρων λιτότητας.

* * *
«Από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι επιφανειακό αλλά βαθύτερο, η επίλυσή του δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε οικονομικές περικοπές σε σπατάλες, απάτες και καταχρήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, όπου και επισημαίνεται ότι απαιτείται αποτελεσματικό πολιτικό σχέδιο δράσης.

Προτεραιότητα
Ο αγωγός φυσικού αερίου ΙΤGΙ- Ποσειδών (Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, ωστόσο η Αθήνα ενδιαφέρεται και καλωσορίζει τις προτάσεις που προωθούν τη στρατηγική για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός ΤΑΡ.

* * *
Το είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) σε συνάντηση που είχε με τους μετόχους του ομίλου εταιρειών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Τrans Αdriatic Ρipeline), που είναι η ελβετική ΕGL, η νορβηγική Statoil και η γερμανική ΕΟΝ.

* * *
Οι εκπρόσωποι του ομίλου ενημέρωσαν την κυρία Μπιρμπίλη για την πορεία του προτεινόμενου σχεδίου, το οποίο αφορά την πιθανή κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας. Ακόμη, σημείωσαν ότι οι σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Εκστρατεία
Δεν έχουν «πάρει μπροστά» ακόμη οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οπως μας λένε από τη Χαλκοκονδύλη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής φθάνουν τις 15.000, ενώ οι εκτιμήσεις για τους συνολικούς δικαιούχους προσεγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια!

* * *
Η ΔΕΗ μάλλον θα ξεκινήσει εκστρατεία για να πείσει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση και να έχουν έκπτωση 10%-20% στον λογαριασμό. Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα πλέον, δύο είναι οι εκδοχές της αποχής: ή ότι αφήνουν για την τελευταία στιγμή τις αιτήσεις ή ότι δεν έχουν πειστεί ότι θα πάρουν την έκπτωση.

Κουφώματα
Από την άλλη, το πρόγραμμα με τα κουφώματα έχει πέραση. Το 89% των κτιρίων που είναι χτισμένα πριν από το 1981 πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» που θα προκηρυχθεί στο επόμενο δεκαήμερο.

* * *
«Μιλάμε για 3,7 εκατομμύρια ενεργοβόρα κτίρια» είπε χθες σε ενημέρωση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος υπολογίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε μια κατοικία μπορεί να φτάσει ως και το 60%. Επιπλέον, από το πρόγραμμα αναμένεται να προκύψουν περί τις 20.000 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

«Καυτή» Ρωσία
Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 30% σημείωσε στην αγορά της Ρωσίας η CocaCola 3Ε το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς στην επίδοση αυτή συνέβαλε ο εξαιρετικά θερμός καιρός του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 14%, αντανακλώντας ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και μειωμένη τουριστική δραστηριότητα.

* * *
Στο πρόσφατο conference call η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε απέφυγε να απαντήσει αν θα καταβάλει μέρισμα για τη χρήση του 2010 ή αν θα βρει άλλη εναλλακτική λύση (επιστροφή κεφαλαίου).