Με την παρουσία δύο σημαντικών ευρωπαίων σκηνοθετών θα πέσει η αυλαία του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφσκι και ο Γεωργιανός Οτάρ Ιοσελιάνι είναι οι καλλιτέχνες που τιμούν με την παρουσία τους τη διοργάνωση τις τελευταίες ημέρες διεξαγωγής της. Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο Ιοσελιάνι θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), προκειμένου να συζητήσει με τους θεατές για τη νέα ταινία του «Chantrapas», ενώ στις 21.45 ο Σκολιμόφσκι θα δώσει το «παρών» στο Αττικόν (Σταδίου 19) για την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του.

Στα 72 του ο Σκολιμόφσκι, παλαιός συνεργάτης και παντοτινός φίλος του Ρόμαν Πολάνσκι, δείχνει πιο δραστήριος και πιο ανήσυχος από ποτέ. Η τελευταία ταινία του, «Εssential Κilling», είναι μια καταγραφή της προσπάθειας ενός άραβα αιχμαλώτου των Αμερικανών ( Βίνσεντ Γκάλο ) να επιβιώσει στο χιονισμένο ύπαιθρο όπου βρέθηκε μετά την απόδρασή του. Γυρισμένο κάτω από δύσκολες συνθήκες σε φυσικούς χώρους της Πολωνίας και του Ισραήλ, το φιλμ περιέχει μια υποδειγματική, 100% σωματική ερμηνεία, που χάρισε στον Γκάλο το βραβείο ερμηνείας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.

Γεννημένος στην Τιφλίδα το 1934, μουσικός αλλά και μαθηματικός, ο Οτάρ Ιοσελιάνι είναι γνωστός από τις ταινίες «Οι ευνοούμενοι του φεγγαριού», «Παστοράλε» και «Το κυνήγι της πεταλούδας». Το «Chantrapas» καταγράφει την οδύσσεια ενός γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου που, έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητεί την ελευθερία στη Γαλλία, για να ανακαλύψει ότι και εκεί υπάρχει μια άλλου είδους λογοκρισία. Η πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ έγινε χθες το βράδυ. Τόσο αυτή όσο και η ταινία του Σκολιμόφσκι θα διανεμηθούν σύντομα στις αίθουσες.