Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι του δήμου Τορώνης στη Σιθωνία Χαλκιδικής μετά τη δυνατή νεροποντή που σημειώθηκε. Από το πρωί της Παρασκευής συνεργεία της νομαρχίας ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών σε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις στις περιοχές Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Τριστινίκα και Συκιά.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τορώνη, όπου σε περισσότερες από 40 περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων από παραλιακά σπίτια, υπόγεια και καταστήματα. Η περιοχή έχει πλημμυρίσει και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.

Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι ζημιές που έχουν υποστεί ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και από το πρωί συγκεντρώνονται στα γραφεία του δήμου για να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις για οικονομική αποζημίωση.

Στη Συκιά, τα ορμητικά νερά από τους χειμάρρους μπήκαν στο χωριό και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους. Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Τορώνης, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας, οι ζημιές είναι τεράστιες στην ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.

«Είχαμε πλημμυρίσει και πάλι πριν από δέκα μήνες, τον Φεβρουάριο του 2010, όμως σε όλο αυτό το διάστημα η πολιτεία δεν μας έστειλε χρήματα για να προχωρήσουμε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Τορώνη είναι αναγκαία η διαπλάτυνση των δύο γεφυρών, διότι με μία πτώση δέντρου κλείνει ο δρόμος. Και δεν είναι μόνο θέμα υλικών ζημιών, το ζήτημα είναι να μην κινδυνεύουν οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ντέμπλας.

Από το πρωί της Παρασκευής δόθηκε εντολή από την διοίκηση του δήμου να καθαριστούν οι περιοχές που επλήγησαν από τη δυνατή νεροποντή από τις λάσπες, τις πέτρες, τα φερτά υλικά και τους κορμούς των δέντρων και να ελεγχθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δρόμοι.

Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, το περασμένο διήμερο καταγράφηκαν 68 αντλήσεις στο νομό Χαλκιδικής και πέντε κοπές δέντρων.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αγνοείται ένας 55χρονος άνδρας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στη Θέρμη, ενώ διασώθηκαν πέντε άτομα από πλημμυρισμένες περιοχές και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών σε 25 αντλήσεις νερών και πέντε κοπές δέντρων.

Τέλος, καταγράφηκαν εφτά περιστατικά για άντληση υδάτων στο νομό Κιλκίς.