Η λέξη «οργάνωση» κυριάρχησε στην συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με 30 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος, για περισσότερο από τρεις ώρες ρωτούσε έναν-έναν τους διοικητές για τα πεπραγμένα τους και τους τόνιζε συνεχώς ότι θα πρέπει «να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά».

Από την πλευρά τους οι διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής, αλλά και αρκετών πανεπιστημιακών νοσοκομείων, έδειξαν να προβληματίζονται όταν ενημερώθηκαν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι για το 2011, ίδιος με αυτόν του 2010.

Οι διοικητές ζήτησαν για το ερχόμενο έτος 3,5 δισ. ευρώ, για να πάρουν την απάντηση ότι θα πρέπει ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος με αυτόν του 2010, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Υγείας τους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρονιά που διανύουμε, λέγοντάς τους ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. και ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια υπέρβαση του ορίου αυτού κατά 300 εκατ. ευρώ.

«Κάντε ότι μπορείτε ώστε να γίνει η οικονομία που πρέπει», τόνισε ο κ. Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων από τους οποίους ζήτησε ξεχωριστά να του απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • αν έχουν αρχίσει ήδη να εισπράττουν το εισιτήριο των 3 ευρώ στα νοσοκομεία του
  • τι γίνεται με τον λεγόμενο ιατρικό τουρισμό μετά τις καταγγελίες που έγινε για το νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου πούλμαν με αλλοδαπούς επισκέπτονταν το νοσοκομείο και οι ασθενείς έκαναν εξετάσεις, καθώς χαρακτηρίζονταν ως έκτακτα περιστατικά. Τους ρώτησε αν το ίδιο γίνονταν και στα δικά τους νοσοκομεία.
  • αν οι γιατροί στα νοσοκομεία που διοικούν έχουν αρχίσει ήδη να προτιμούν τα γεννόσημα φάρμακα, καθώς ο στόχος είναι να συνταγογραφούν σε ποσοστό 30% τουλάχιστον τα φάρμακα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα.
  • τι κάνουν προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες ώστε να πληρωθούν ως τον Δεκέμβριο οι προμηθευτές, λέγοντας τους ότι από το 2011 θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε σε πραγματικό χρόνο τα χρέη μας.

Τέλος ο υπουργός υγείας κ Λοβέρδος είπε στους διοικητές ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται μια φορά τον μήνα προκείμενου να συζητείται η πρόοδος που έχουν γίνει στο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.