Ο κινεζικός υπερυπολογιστής Tianhe-1A, ικανός για 2,5 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, εκθρονίζει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στη λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου.

Το σύστημα στο κινεζικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών είναι 40-47% ταχύτερος από τον αμερικανικό Jaguar, έναν υπερυπολογιστή της εταιρείας Cray που προσομοιώνει πυρηνικές εκρήξεις Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί.

Ο Tianhe-1A «κάνει σκόνη το μηχάνημα που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση» σχολίασε ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, υπεύθυνος για το Top500, την επίσημη κατάταξη για τους ταχύτερους υπολογιστές.

Η φετινή λίστα του Top500 πρόκειται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το AFP.

Από τα δέκα ταχύτερα συστήματα της κατάταξης, τα επτά βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα δύο στην Κίνα και το ένα στη Γερμανία.

Χιλιάδες επεξεργαστές

Ο Tianhe-1A («Μίλκι Ουέι») θα χρησιμοποιηθεί για ποικιλία βιομηχανικών και επιστημονικών μελετών. Ήδη ξεκίνησε εργάζεται για την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τιανζίν και την Εθνική Εταιρεία Υπεράκτιου Πετρελαίου.

«Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία animation και στη βιοϊατρική έρευνα» δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο Λιου Γκουανγκμίνγκ, διευθυντής του Κέντρου στο Τιανζίν.

Η πρωτιά είναι μεν κινεζική, ωστόσο ο Tianhe-1A βασίζεται σε αμερικανική τεχνολογία: περιλαμβάνει πάνω από 14.000 επεξεργαστές της Ιntel και πάνω 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, μοιρασμένων σε 100 υπομονάδες που έχουν μέγεθος ψυγείου και συνολικό βάρος 155 τόνους.

Η παράλληλη λειτουργία των χιλιάδων τσιπ προσφέρει σταθερή ταχύτητα 2,5 PetaFLOPS (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Οι επεξεργαστές της Intel ειδικεύονται στην εκτέλεση σχετικά περίπλοκων υπολογισμών, ενώ οι επεξεργαστές γραφικών της Nvidia είναι ταχύτεροι στην παράλληλη εκτέλεση πολλών απλών πράξεων ταυτόχρονα.

Στα σημερινά PC, η επεξεργαστική ισχύς στις κάρτες γραφικών μένει αναξιοποίητη. Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει από του χρόνου, όταν η Intel και η AMD λανσάρουν τσιπ που συνδυάζουν τον κεντρικό επεξεργαστή με τον επεξεργαστή γραφικών.