Ελαφρά επιτάχυνση παρουσίασε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία επι της πορείας του ΑΕΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε ετήσια βάση, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% το Γ’ τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.
Το επίπεδο ανταποκρίνεται σε γενικές γραμμές στις προσδοκίες των αναλυτών.
Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο που η αμερικανική οικονομία εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την επίσημη λήξη της ύφεσης τον Ιούνιο του 2009.
Στη διάρκεια του Β’ τριμήνου το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,7%.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θετικός, αλλά παραμένει απογοητευτικός. Δεν βρίσκεται εκεί που θα θέλαμε να είναι σε αυτό το στάδιο της ανάκαμψης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James & Associates, προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ εκτιμάται ότι δεν θα αποτρέψει την κεντρική τράπεζα της χώρας, (Federal Reserve), κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 2-3 Νοεμβρίου, από την ανακοίνωση ενός δεύτερου γύρου αγοράς ομολόγων για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, με στόχο την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Ρόιτερ, η FED θα ανακοινώσει την αγορά ομολόγων ύψους τουλάχιστον 100 δισ.δολ. μηνιαίως, με στόχο την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, που σήμερα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 9,6%.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, το Δεκέμβριο του 2008 και έχει έκτοτε αγοράσει κρατικό αλλά και στεγαστικό χρέος συνολικής αξίας 1,7 τρισ.δολ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον 3,5%, στηριζόμενος σε ισχυρή εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές, για τη μείωση της ανεργίας.
Σχετική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τόνωσε την αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση, που αφορά το 70% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε κατά 2,6% έναντι αύξησης 2,2% το Β’ τρίμηνο του 2010.
Η αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση όμως αφορούσε κυρίως σε εισαγωγές και όχι στην εγχώρια παραγωγή.