Το χθεσινό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτο θέμα στη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, με τα σχόλια ωστόσο και τις επισημάνσεις να διαφοροποιούνται αναλόγως με την οπτική γωνία.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών», είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος του πρώτου θέματος της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, με τη βρετανική εφημερίδα να τονίζει ότι «η Σύνοδος σταμάτησε λίγο πριν τις προτάσεις της Μέρκελ για ριζοσπαστικές αλλαγές».
Η πρόταση της γερμανίδας Καγκελάριου περί αναστολής τους δικαιώματος ψήφου κρατών μελών που παραβιάζουν το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία είχε τη στήριξη της Γαλλίας, συνάντησε, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, την αντίσταση αρκετών χωρών, αλλά και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
Αντίθετα, αμφιλεγόμενη ήταν η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος, κατά τους FT, «μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε ότι του ανατέθηκε η σύνταξη τροποποίησης των συνθηκών», στόχος της οποίας θα είναι η δημιουργία ενός μονίμου μηχανισμού διάσωσης, όπως συνέβη με στην περίπτωση της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη τροποποίηση αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τον Δεκέμβριο.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, πολλές χώρες εξέφρασαν την άποψη να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη τροποποίηση από τον κ. Ρομπάι, «κάποια στιγμή στο μέλλον».
«Τελικώς όμως η κυρία Μέρκελ κατάφερε να περάσει μία συμφωνία περιορισμένης τροποποίησης για τη δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης»
«Το επίσημο ανακοινωθέν στο τέλος», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, «ήταν γενικό, χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά σε λεπτομέρειες», γεγονός βεβαίως που αποτελεί μάλλον «νόρμα» και όχι κάτι πρωτοφανές για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης και την «ήξεις-αφήξεις» στάση του κ. Ρομπάι, ο οποίος αφού επεσήμανε μεν ότι μία τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία κάποιων κρατών μελών, τόνισε ωστόσο ότι εξίσου προβληματικός, από άποψη νομιμότητας, μπορεί να είναι και ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης μελών του ευρώ.
Ηδη, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει απειλήσει ότι θα κρίνει αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μηχανισμό.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στο σχέδιο μόνιμου ταμείου στήριξης» είναι ο τίτλος της αμερικανικής Wall Street Journal στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν αργά την Πέμπτη στην ανάγκη ύπαρξης ενός μονίμου ταμείου στήριξης για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνη τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, βήμα το οποίο απαιτεί περίπλοκη αλλαγή των συνθηκών», γράφει η εφημερίδα.
«Η Γερμανία ασκούσε ισχυρή πίεση για μία αλλαγή των συνθηκών και η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη από τη μεγάλη πρόοδο που επετεύχθη, αλλά φαίνεται ότι η σύνοδος «σκότωσε» την άλλη επιθυμία της Γερμανίας, μία ξεχωριστή αλλαγή των συνθηκών για την αναστολή του δικαιώματος ψήφου» των χωρών που παραβιάζουν σε μεγάλο βαθμό το Σύμφωνο Σταθερότητας, σχολιάζει η εφημερίδα.
«Η δημιουργία ενός μονίμου (και όχι προσωρινού όπως ισχύει σήμερα) ταμείου στήριξης δεν θα είναι ωστόσο εύκολο έργο», επισημαίνει η Wall Street Journal. Οι λεπτομέρειες, όπως η δομή του ταμείου, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ανκαι πώς θα υπάρχει συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και- το πιο σημαντικό- αν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα αναγκάζονται ή όχι να υφίστανται το κόστος σε περίπτωση που κάποια χώρα χρεοκοπήσει, είναι κάποια από τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο σφοδρών συζητήσεων, κατά την αμερικανική εφημερίδα.
Στο πρόβλημα των περίπλοκων λεπτομερειών προστίθεται και το νομικό πρόβλημα μίας τροποποίησης των συνθηκών η οποία όχι μόνο απαιτεί ομοφωνία από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως επισημαίνει η WSJ, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ιρλανδίας, απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κάποιες χώρες- κάτι που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί διακαώς να αποφύγει.
Η WSJ επισημαίνει τέλος ότι η γερμανική πρόταση συνάντησε την αντίσταση των μικρών κυρίως κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη στάση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετομάζει μία περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας», γράφει ο γαλλικός «Monde».
«Η Ανγκελα Μέρκελ επεδίωκε επίσης να υιοθετηθούν πολιτικές κυρώσεις βάσει των οποίων θα αφαιρείτο το δικαίωμα ψήφου στην Ε.Ε. από τα «χαλαρά» κράτη- μέλη», γράφει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί, αλλά μετατέθηκε για λόγους διπλωματικούς αργότερα, εξαιτίας της αντίθεσης πολλών κρατών μελών».
Για γερμανική νίκη κάνει λόγο το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, με τίτλο «Η Ε.Ε. υποχωρεί στη γερμανική πρόταση για τον μηχανισμό στήριξης και απορρίπτει τον περιορισμό δικαιώματος ψήφου», αναφέρει το πρακτορείο το οποίο υποστηρίζει ότι η γερμανίδα Καγκελάριος «κέρδισε τη στήριξη των μελών της Ενωσης για τη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο τη δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης».