Αν και κατασκευάζει μόνο ένα μοντέλο κινητού τηλεφώνου, η Apple κατάφερε για πρώτη φορά να εισέλθει στο παγκόσμιο «Τοπ 5» των κατασκευαστών. Χάρη στην εντυπωσιακή απήχηση του iPhone 4, η αμερικανική εταιρεία ξεπέρασε σε πωλήσεις την καναδική RIM, κατασκευάστρια των BlackBerry, και φαίνεται να πλησιάζει τις LG, Samsung και Nokia.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας μετρήσεων IDC, το τρίτο τρίμηνο του 2010 η Apple πούλησε 14,1 εκατομμύρια iPhone, 1,7 εκατομμύρια περισσότερο από την RIM και 3,7 εκατομμύρια περισσότερο από τη Sony Ericsson, η οποία πέφτει έτσι στην έκτη θέση, για πρώτη φορά από το 2004.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Nokia με πωλήσεις 110,4 κινητών το τρίτο τρίμηνο. Στη δεύτερη η Samsung (72,4 εκατ.) και στην τρίτη η LG Electronics (28,4 εκατ.).

«Η είσοδος της Apple στο Τοπ 5 υπογραμμίζει την αυξημένη σημασία των smartphone στην ευρύτερη αγορά [κινητών]. Επιπλέον, οι κατασκευαστές κινητών που προσφέρουν δημοφιλή μοντέλα smartphone βρίσκονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων» σχολίασε στο CNet ο Κέβιν Ρεστίνο, αναλυτής της IDC.

Αν και διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, η φινλανδική Nokia αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της Apple, της RIM και των κινητών Android. To μερίδιό της στην αγορά μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 32,4% από 36,5% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αγορά κινητών τηλεφώνων γενικά παρουσίασε διψήφια ποσοστά αύξησης για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο: οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,6% σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνοντας τις 340,5 εκατομμύρια μονάδες.