ΤΖΑΚΑΡΤΑ O «πνευματικός φρουρός» του ηφαιστείου Μεράπι στην Ινδονησία περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που αγνοούνται μετά τη φοβερή ηφαιστειακή έκρηξη που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και κάλυψε με τέφρα ολόκληρα χωριά στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας. Ο 74χρονος Μπαχ Μαριτζάν θεωρείται «μάγος» από τους περίπου 11.000 ανθρώπους που ζουν στους πρόποδες του ηφαιστείου. Ενδεχόμενος θάνατός του σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής των ντόπιων δεν άρεσε στα πνεύματα του ηφαιστείου, τα οποία θύμωσαν και πυροδότησαν τη φυσική καταστροφή.

«Εχει βρεθεί μία σορός που πιθανόν να ανήκει στον Μπαχ Μαριτζάν. Εχει απανθρακωθεί και δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτε με σιγουριά αν δεν γίνει πρώτα τεστ DΝΑ. Ωστόσο τα ρούχα και ο σωματότυπος ταιριάζουν με αυτά του πνευματικού φρουρού του ηφαιστείου» δήλωσε εκπρόσωπος νοσοκομείου στο οποίο έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη. Η έκρηξη εκτόνωσε την πίεση που συσσωρευόταν στο ηφαίστειο για ημέρες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει. Το ηφαίστειο Μεράπι (μεράπι σημαίνει φωτιά) έχει εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 200 χρόνια, και συχνά υπάρχουν θύματα. Το 1994 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 1930 περισσότεροι από 12 ντόπιοι αποτεφρώθηκαν και 1.300 πέθαναν.

Παρ΄ όλο που αρκετοί πήγαν σε ασφαλή καταφύγια μετά την πρώτη έκρηξη, την περασμένη Τρίτη, ορισμένοι επέστρεψαν αργότερα λέγοντας ότι έπρεπε να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους και να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ με μεγάλη δυσκολία διεξάγονται οι επιχειρήσεις διάσωσης επιζώντων και εντοπισμού θυμάτων από το φονικό τσουνάμι που έπληξε προχθές απομονωμένες περιοχές της νησιωτικής χώρας, κοντά στη νήσο Σουμάτρα. Εξαιτίας της απομόνωσης των νησιών στο αρχιπέλαγος έχει διακοπεί η συγκοινωνία και τα συνεργεία προσεγγίζουν μόνο με ελικόπτερα, ενώ τα πλοία που μεταφέρουν βοήθεια αργούν να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές. Πολλά χωριά, ειδικά στο νησί του Νότιου Παγκάι, καταστράφηκαν από τα κύματα ύψους τριών μέτρων που έφθασαν ακόμη και σε βάθος 600 μέτρων από τις ακτές.

Το ισχυρό τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών στην Ινδονησία έχει προκαλέσει τον θάνατο 154 ανθρώπων, ενώ περίπου 400 αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. «Πολλοί από τους επιζώντες έχασαν τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη μεγάλης βοήθειας. Εχουν σκηνές, αλλά δεν επαρκούν» δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών.