Από τα τέλη Σεπτεμβρίου που ο κ. Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές του στα Χανιά, έδωσε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις και κατόρθωσε να κάνει δύο φορές άνωκάτω όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και το ίδιο του το σπίτι. «Ετσι είναι ο Μητσοτάκης. Κάθε φορά που μιλάει δημοσίως τα κάνει όλα άνω-κάτω. Ευτυχώς μιλάει σπάνια…» παρατηρεί η σύζυγός του Μαρίκα, η οποία συνήθως απορροφά τους κραδασμούς που δημιουργούνται στην οικογένεια από τις δημόσιες παρεμβάσεις του συζύγου της. Το επόμενο διάστημα πάντως δεν προβλέπεται να ξαναμιλήσει. Σίγουρα δεν θα το πράξει ως τις δημοτικές εκλογές και πιθανότατα δεν θα το πράξει και αρκετές εβδομάδες μετά, αφού θα μεσολαβήσει η ίδρυση του κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Πάντως δεν μελετά προς το παρόν να αποποιηθεί και το αξίωμα του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, όπως του ζήτησε ήδη ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης.

Και τις δύο φορές που δέχθηκε να εμφανιστεί στην τηλεόραση (αψηφώντας τις πιέσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που του έχει ζητήσει να μην εμφανίζεται αυτόν τον καιρό) το έκανε γιατί ήθελε να σχολιάσει συγκεκριμένα θέματα της επικαιρότητας.

Την πρώτη φορά δέχθηκε να εμφανιστεί στο Μega για να σχολιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την (εσφαλμένη κατά την άποψή του) στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Οι δημοσιογράφοι όμως τον παρέσυραν και σε άλλα θέματα, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να αποκαλέσει «λαϊκιστή» τον κ. Αντ. Σαμαρά και να ξεσπάσει θύελλα στη ΝΔ, η οποία έπληξε ακόμη και τον γιο του Κυριάκο, που αναγκάστηκε να κρατήσει αποστάσεις.

Τη Δευτέρα δέχθηκε να εμφανιστεί στον Σκάι, για να καταθέσει την αντίθεσή του στην παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Οταν συμφώνησε για τη συνέντευξη, δεν γνώριζε ότι θα μεταδοθεί λίγα λεπτά μετά τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Και όταν το πληροφορήθηκε, ήταν αργά για να ματαιώσει την εμφάνισή του. Αναγκάστηκε λοιπόν να δεχθεί ερωτήσεις και για τα ζητήματα αυτά, για να δηλώσει ότι στηρίζει τον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του και να επιτεθεί και πάλι στον κ. Σαμαρά για την αντιμνημονιακή στρατηγική του.

Η δεύτερη εμφάνισή του προκάλεσε και πάλι ταραχή στη Ρηγίλλης, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή να μη γίνει κανένα σχόλιο. Τον παράκουσαν μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί και από επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, από τη στιγμή που βάλλει συνεχώς εναντίον της παράταξής του. «Η Ιστορία δεν διαγράφεται» απαντά ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας την πρότασή τους, τουλάχιστον προς το παρόν.

Απών από το Μπάντμιντον;
Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παραστεί ούτε στην ιδρυτική εκδήλωση του νέου κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μπάντμιντον στις 21 Νοεμβρίου. Η κυρία Μπακογιάννη έχει επιλέξει να έχει δίπλα της μόνο νέα στελέχη που θα εγκαταλείψουν τη ΝΔ και θα στοιχηθούν στο πλάι της και γνωρίζει ότι η παρουσία του κ. Μητσοτάκη πιθανότατα να αξιοποιηθεί από τους αντιπάλους της.

Και ο ίδιος όμως πιστεύει ότι αυτή την περίοδο θα πρέπει να εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Και για αυτόν τον λόγο έχει αποφασίσει ήδη να μην παραχωρήσει άλλη συνέντευξη ως τις εκλογές, για να μην κατηγορηθεί ότι λειτουργεί ως «πολιορκητικός κριός της Ντόρας». Θα μιλήσει ξανά δημοσίως μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος, για να αποτιμήσει κι ο ίδιος τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά και την αποτίμηση που θα κάνουν τα κόμματα. Θα μιλήσει επίσης για να τονίσει ότι η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών θα είναι η απόλυτη καταστροφή της χώρας, που θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.

Η παραπομπή του Ανδρέα και η διένεξη με τον κ. Βαρβιτσιώτη

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη

Μ ε την τελευταία εμφάνισή του ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και για τα παρασκήνια που αποκάλυψε για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

«Η παραπομπή του ήταν πολιτικό λάθος, δεν ωφέλησε εκείνη την ώρα το κόμμα μας, αντίθετα ωφέλησε το ΠαΣοΚ. Δεν ωφέλησε και την Αριστερά, έβλαψε και την Αριστερά, η οποία συνέπραξε μαζί μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά η άποψη ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν δίδει λόγο και δεν δικάζεται,δεν ξέρω αν υποστηρίχθηκε ποτέ από κανέναν,αλλά πάντως είναι παντελώς αστήρικτη.Η άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι “οι τέως πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή, πηγαίνουν σπίτι τους” δεν είναι σωστή».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν είχε διαφωνήσει τότε ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κοιτάξτε, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν μου το είπε ποτέ αυτό το πράγμα.Οπως δεν μου το είπε και ποτέ κανένας,και πάντως δεν μου το είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αντίθετα μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι εγώ είχα την αίσθηση ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος δεν μιλούσε- τον ξέρετε,ήταν πάρα πολύ προσεκτικός, δεν εξεφράζετο καθόλου-, έβλεπε με ικανοποίηση να προχωρεί η ποινική δίωξη εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου».

«Χαίρομαι γιατί αθωώθηκε και πρέπει να σας πω ότι ο δικός μου ρόλος εκείνη την εποχή κάποτε θα ξεκαθαριστεί από την Ιστορία ότι δεν ήταν αυτός που νόμιζαν. Εγώ δεν ήθελα να δικαστεί ο Ανδρέας, δεν το επεδίωξα. Εάν κουνούσα το μικρό μου δαχτυλάκι, θα είχε καταδικαστεί ο Ανδρέας. Αλλά δεν το έκανα.

Εγώ δύο πράγματα με κανέναν τρόπο δεν ήθελα να γίνουν. Δεν ήθελα να μπει ο Ανδρέας στη φυλακή, λαμβανομένης υπόψη και της υγείας του, και δεν ήθελα και να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων. Διότι δεν μου πήγαινε και από λεβεντιά προσωπική,ο πολιτικός μου αντίπαλος…να καθαρίσω τον πολιτικό μου αντίπαλο με τα δικαστήρια».

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε την επόμενη ημέρα ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνοντας: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμάται ή επιλέγει να μη θυμάται ότι τον επισκέφθηκα, δύο φορές μάλιστα, για να του επισημάνω ότι θα ακολουθήσω όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση, πλην όμως θεωρώ ότι είναι πολιτικό λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν αντίθετος με την παραπομπή. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Μητσοτάκη ότι ο Κ. Καραμανλής ναι μεν ουδέποτε δημοσίως αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, πλην όμως δεν προέβη σε καμία απολύτως διάψευση ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει πως “τον τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνει ο λαός σπίτι του“, άποψη που ευρέως κυκλοφορούσε στην κοινή γνώμη».