«Απέναντι στις τυχοδιωκτικές πρακτικές της ΝΔ, κάλπες» διεμήνυ χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας με τους στενούς συνεργάτες του, αποσαφηνίζοντας έτσι το δίλημμα που έθεσε στη διακαναλική συνέντευξη. «Τι ζητάει εβδομάδες τώρα από τις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ; Να σταματήσει η σταθερή μας πορεία προς τα εμπρός, η πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας, η πορεία των μεγάλων αλλαγών. Να εξυπηρετηθούν και αφανή συμφέροντα που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που φέρνουμε στη χώρα. Ακόμη και με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας. Εχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Κι αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» επεσήμανε. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την καμπάνια της με περιοδείες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και τηλεοπτικά σποτ για τις αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης», προτάσσοντας το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο ευθύνης για το μέλλον της χώρας. Χθες ο κ. Ι. Ραγκούσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «παίζει πολιτικό παιχνίδι την ώρα που η Ελλάδα είναι σε πόλεμο και η αντιμετώπιση αυτή ίσως οδηγήσει σε τραγωδία». Την ίδια ώρα ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Α. Λυκουρέντζος σε ραδιοφωνική συνέ ντευξή του παραδεχόταν ότι «η ΝΔ χρειάζεται χρόνο».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega είπε ότι έτσι όπως έχει τοποθετηθεί η αντιπολίτευση σε σχέση με την αντιμνημονιακή ψήφο, αν το αποτέλεσμα των εκλογών δώσει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να πει ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν τη νομιμοποίηση, τότε η χώρα θα μπει σε αστάθεια. «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν,θα αποφασίσει ο λαός» δήλωσε. Ο κ. Χρ. Παπουτσής χαρακτήρισε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού «ένα χαστούκι στην ανευθυνότητα εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να μετατρέψουν το πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πεδίο διαμόρφωσης ενός μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική,που αυτή ακριβώς την περίοδο επιχειρεί να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση, από τα αδιέξοδα στα οποία μάς οδήγησε η ΝΔ».

Από την πλευρά της η ΝΔ ξόρκισε τις εκλογές, αναθέτοντας στον κ. Λυκουρέντζο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του κόμματος παραδεχόμενος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί καλύτερα. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να ετοιμαστούμε καλύτερα, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το πρόγραμμά μας» τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ Real FΜ ο κ. Λυκουρέντζος, εξηγώντας ουσιαστικά γιατί η ΝΔ δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι εμμένει στα περί εκλογικής ετοιμότητας. Βέβαια στη συνέχεια, για να αποφύγει τα αρνητικά σχόλια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας». Γκρίνιες για την παράλυση στον κρατικό μηχανισμό
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού μετρούν τα υπέρ και τα κατά του κλίματος που δημιουργήθηκε έπειτα από τη διακαναλική συνέντευξη. Στα θετικά προσμετρείται η αύξηση της συσπείρωσης στην εκλογική βάση του κόμματος. Στα αρνητικά ότι έχει παραλύσει ο κρατικός μηχανισμός αναμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου για την πρόωρη ή όχι προσφυγή στις κάλπες. Οι επόμενες δύο εβδομάδες ωστόσο είναι κρίσιμες, καθώς στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο έλεγχος της τρόικας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χαμένου χρόνου. Ηδη οι υπουργοί που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από την τρόικα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτή τη δεκαπενθήμερη παραλυσία.

Προβληματισμός υπάρχει και στα στελέχη της Ιπποκράτους. Ο κομματικός μηχανισμός είναι διαλυμένος, το Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει καμία φορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όσο και αν προσπαθεί ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης τρεις εβδομάδες δεν αρκούν για να αναστηλώσει τις ερειπωμένες οργανώσεις.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εξοργιστεί με την απόσταση που κρατούν από την εκλογική αναμέτρηση οι υπουργοί και οι βουλευτές.