Θετική ως προς τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αλλά και επιφυλακτική για την τελική μορφή που αυτός θα πάρει, εμφανίζεται η Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξει έναν τέτοιο μηχανισμό. Ωστόσο, δεν θα ήθελε οι τελικές αλλαγές να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που να περιορίζει δραματικά τα περιθώρια ελιγμών στην οικονομική της πολιτική μετά το πέρας του 2013.

Οι «27» αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το καυτό ζήτημα της αλλαγής της αναθεώρησης των κοινοτικών Συνθηκών, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της Γερμανίας, και να αποφασίσουν αν θα δώσουν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι την εντολή να προχωρήσει. Στα πρόσφατα Συμβούλια των υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin), αλλά και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας, επήλθε συμφωνία επί της πρώτης έκθεσης της ομάδας Ρομπάι για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητος και Ανάπτυξης, καθώς και για την έμφαση που πρέπει να δοθεί όχι μόνο στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και στο δημόσιο χρέος για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρετίζει τα αποτελέσματα της πρώτης έκθεσης, αλλά όπως αναγνωρίζουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές «το μεγάλο παιχνίδι τώρα αρχίζει και αφορά τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και τη μορφή που αυτός θα έχει». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι λόγω και του πρόσφατου παρελθόντος με την κρίση δημοσίου χρέους, «η Ελλάδα επέχει ειδική θέση σε όλη αυτή τη συζήτηση». Τονίζουν επίσης ότι μετά την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελας Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην Ντοβίλ να προχωρήσει η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης και μάλιστα ακόμη και με αλλαγή των κοινοτικών καταστατικών κειμένων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, «τα πράγματα έχουν κατά κάποιον τρόπο πάρει τον δρόμο τους».

Ωστόσο, η Αθήνα γνωρίζει ήδη ότι η οικονομική διακυβέρνηση αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του δύσκολου ευρωπαϊκού παζλ που θα έχει να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα στην ΕΕ. Και τούτο διότι εντός του προσεχούς εξαμήνου ανοίγει σειρά φακέλων κρίσιμης σημασίας. Οι «27» θα ασχοληθούν κατ΄ αρχάς με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού της Ενωσης, θέμα για το οποίο ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται αντιπαράθεση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητεί αύξηση, και κρατών-μελών που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε περίοδο λιτότητας.

Η διαπραγμάτευση αυτή θα συμπαρασύρει με τη σειρά της τόσο τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) όσο και αυτή για το μέλλον των κονδυλίων συνοχής. Και τα δύο αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πηγές σημαντικών εσόδων, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Θα απαιτήσουν δε, προσθέτουν, περίπλοκες συμμαχίες στο εσωτερικό της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ροή τους. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονείται ότι η Γερμανία έχει μεταξύ άλλων προτείνει για τα «αμαρτωλά» μέλη της ευρωζώνης κυρώσεις που φθάσουν ως και στην παρακράτηση χρημάτων από το Ταμείο Συνοχής.