Σε αγορές ιρλανδικών κρατικών ομολόγων φέρεται να προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Bloomberg τρεις διαπραγματευτές που γνωρίζουν καλά τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η ΕΚΤ φέρεται να αγόρασε ομόλογα που λήγουν από το 2011 ως το 2020, είπε ένας διαπραγματευτής, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωτράπεζα την περασμένη Δευτέρα, δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κρατώντας το συνολικό ύψος του προγράμματος αμετάβλητο στα 63,5 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο. Οι αγορές δεν έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και γίνονταν σε ακανόνιστα διαστήματα.

Η ΕΚΤ δαπάνησε 16,5 δισ. ευρώ την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αγορές σχεδόν σταμάτησαν, για να ανακάμψουν στη συνέχεια μετά την αυξανόμενη ανησυχία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ, εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στη συνέχιση του προγράμματος, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε πει ότι η πλειονότητα του ΔΣ της ΕΚΤ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη.

Σημειώνεται ότι ο Άξελ Βέμπερ θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ, εντός του 2011.