Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, την Τετάρτη, ενώ τα πάντα στη γύρω περιοχή έχουν καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένας ηλικιωμένος, ο οποίος θεωρείτο ο πνευματικός φύλακας του ηφαιστείου.

Η έκρηξη εκτόνωσε την πίεση που συσσωρευόταν στο ηφαίστειο για ημέρες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει.

Το ηφαίστειο Μεράπι (μεράπι σημαίνει φωτιά) έχει εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 200 χρόνια, και συχνά υπάρχουν θύματα. Το 1994 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 1930 περισσότεροι από 12 ντόπιοι αποτεφρώθηκαν και 1.300 πέθαναν.

Οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από το Μεράπι φτάνουν τους 11.000.

Παρ’ όλο που αρκετοί από αυτούς πήγαν στα καταφύργια μετά την έκρηξη της Τρίτης, ορισμένοι επέστρεψαν αργότερα λέγοντας ότι έπρεπε να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους και να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση ανάμεσα στην έκρηξη του Μεράπι και τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών στη Σουμάτρα, που ενεργοποίησε τσουνάμι τριών μέτρων με περισσότερους από 100 νεκρούς.

Η διπλή καταστροφή συνέβη με λίγες ώρες διαφορά.