Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την Τετάρτη αποστάσεις από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Είναι προσωπικές δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές δηλώσεις της κυρίας Ρέντινγκ», προσέθεσε.

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις της που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Ρέντινγκ επέκρινε έντονα το σχέδιο της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτήρισε μάλιστα τις δύο κυβερνήσεις «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες Συνθήκες».

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται στη Ντοβίλ», υπογράμμισε, αναφερόμενη στη γαλλική πόλη απ’ όπου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μία συμφωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.

Σε μία άλλη συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Ρέντινγκ κατήγγειλε τη γαλλογερμανική «διαταγή» και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης «πρέπει να λαμβάνονται από τις 27 (χώρες) και ομόφωνα».