Η «πράσινη Τίνα» έγινε «κόκκινη Τίνα». Θα έλεγα ότι η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (στο σκίτσο) επέστρεψε από το κρύο, αν η κλιματική αλλαγή δεν είχε εξαφανίσει το κρύο ακόμη και από τη Μόσχα. Η υπουργός Περιβάλλοντος επέστρεψε από τη Μόσχα όπου πήγε για να μεταδώσει το μήνυμα της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ομιλία της στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας.

Η υπουργός συνάντησε και τον ρώσο ομόλογό της κ. Σεργκέι Σμάτκο και μίλησαν για ένα γνωστό «γεφύρι της Αρτας» στο πεδίο της ενέργειας που δεν είναι άλλο από τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη (οι δύο πλευρές τήρησαν ευλαβικά την παράδοση των τελευταίων 20 ετών και εξέφρασαν και πάλι την υποστήριξή τους στο project). Και μια «ανθρώπινη στιγμή»: Πληροφοριοδότης μου εντόπισε την Τίνα στην Κόκκινη Πλατεία σε ινκόγκνιτο επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Λένιν. «Ηρθα να το δω όσο υπάρχει ακόμη» είπε η Τίνα με μια δόση αδιόρατης μελαγχολίας.

Τρέμουν στη Νέα Δημοκρατία μήπως γίνουν εθνικές εκλογές. Μαθαίνω ότι παραλίγο να χαθεί το χρώμα από το μαλλί του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος, σημειωτέον, δεν είναι «βαψομαλλιάς») όταν άκουσε από δημοσκόπους την πραγματική διαφορά του ΠαΣοΚ από τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών.

«Η διαφορά παραμένει στα επίπεδα του 10%» λένε οι γνωρίζοντες. Στη Ρηγίλλης συμπεραίνουν ότι η ψαλίδα δεν κλείνει με τίποτε γιατί ο κόσμος μπορεί να αντιδρά στο μνημόνιο, αλλά δεν έχει ξεχάσει την πενταετία Καραμανλή.

***

Τι θα γίνει με την απαγόρευση του καπνίσματος; Ως γνωστόν το τσιγαράκι έχει επιστρέψει στα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι καταγγελίες προς την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» του υπουργείου Υγείας. Μαθαίνω ότι ο κ. Α. Λοβέρδος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφού οι καταγγελίες ξεπερνούν πλέον τις 4.000 την ημέρα.

Οι κυβερνητικοί διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα δεν κατοικείται κατά 100% από μανιώδεις καπνιστές και καπνίστριες, αλλά υπάρχουν και αρκετοί αγανακτισμένοι αντικαπνιστές που δεν μπορούν να ανεχθούν ότι στο θέμα του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους η χώρα βρίσκεται στο επίπεδο του Πακιστάν.

Επειδή πάντως οι αμετανόητοι καπνιστές είναι αρκετοί και οι καταστηματάρχες ήδη «ζεματισμένοι» από την ύφεση και τους φόρους, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μου λένε όμως ότι η επιβολή του νόμου θα γίνει αμέσως μετά, αφενός γιατί η δίψα του κράτους για έσοδα θα επιστρέψει, αφετέρου γιατί ένας από τους πιο σκληρούς αντικαπνιστές είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

***

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννης μίλησε προχθές σε ετεροδημότες της Ευρυτανίας στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών επί της οδού Σίνα στην Αθήνα, αναφερόμενος διαρκώς στο «μέλλον».

Μ άλιστα το σύνθημα του τριαντάρη υποψηφίου είναι «Το μέλλον άρχισε» κάτι που συγκίνησε ορισμένους παλαίμαχους εκσυγχρονιστές αφού είναι σχεδόν ταυτόσημο με το σύνθημα «Το Μέλλον Ξεκίνησε» , το κεντρικό σύνθημα του ΠαΣοΚ στις ηρωικές εκλογές του 2000. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και η μητέρα του Κώστα, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (για την οποία το μέλλον αρχίζει επισήμως στις 21 Νοεμβρίου).

***

Ορισμένα ακροδεξιά blogs, οι λαϊκιστικές εξάρσεις μερίδας του Τύπου και η ακραία πολιτική ρητορική στελεχών της Δεξιάς και συγκεκριμένων ρασοφόρων οδήγησαν στη χθεσινή παραίτηση την ειδική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, καθηγήτρια και πρώην βουλευτή κυρία Θάλεια Δραγώνα. Η αξιοπρεπής κυρία Δραγώνα απλώς δεν ήθελε να συνεχίσει να θεωρείται από ορισμένους υπεύθυνη ακόμη και για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μαθαίνω μάλιστα ότι αυτή η παραίτηση ήταν η τρίτη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Οι άλλες δύο παραιτήσεις δεν έγιναν γνωστές γιατί η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου τη μετέπεισε και της ζήτησε να παραμείνει.

Η κυρία Δραγώνα πάντως, παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό παραίτηση εδώ και αρκετές ημέρες, δεν ακύρωσε το πρόγραμμά της και επισκέφθηκε την Παρασκευή (και με δικά της έξοδα) σχολείο με μαθητές Ρομά στην Αχαΐα αφού η προσπάθεια για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών συνθηκών των Ρομά ήταν πάντοτε (και θα παραμείνει) ψηλά στην ατζέντα της.