Νέα άνοδο σημείωσαν χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων κινούνται συνεχώς πτωτικά από τα μέσα Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι ρευστοποιήσεις που σημειώνονται έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων σε υψηλά 13 ημερών. Χθες το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφώθηκε πάνω από τις 700 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τις 11 Οκτωβρίου, σκαρφαλώνοντας στις 716 μονάδες, με ημερήσια άνοδο 26 μονάδων. Οι παραπάνω εξελίξεις συνδέονται, σύμφωνα με αναλυτές, με το ρευστό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας εν όψει των περιφερειακών εκλογών, αλλά και με το γεγονός ότι η ΕΚΤ εδώ και δύο εβδομάδες έχει αναστείλει το πρόγραμμα παρέμβασής της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Την ίδια στιγμή εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις διατυπώνονται από οικονομολόγους και αναλυτές για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την τρέχουσα κρίση χρέους. Σε ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Ρimco κ. Μohamed Εl-Εrian εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Standard & Ρoor΄s κ. Deven Sharma υποστήριξε ότι δεν διαβλέπει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αναλυτικότερα, ο κ. Εl-Εrian τόνισε ότι εντός της επόμενης τριετίας η πτώχευση είναι δεδομένη, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών για τη μείωση του χρέους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν η χρεοκοπία είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης προβλημάτων σε άλλες χώρες, τότε η αναδιάρθρωση είναι η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Ο κ. Sharma διαφώνησε με τις παραπάνω απόψεις, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που διακρίνει την ΕΕ η χρεοκοπία της χώρας μας δεν αποτελεί διέξοδο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη θέληση να διατηρηθεί η ενότητα στην ευρωζώνη.