ΧΑΡΑΡΕ Αν ήταν σενάριο ερωτικού θρίλερ θα ακουγόταν τραβηγμένο και όμως είναι αληθινό: ο λόγος για το πρωτοφανές ροζ σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις που μονοπωλεί από χθες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Ζιμπάμπουε, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική.

Πρωταγωνιστές του ο υπερήλιξ πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε, η κατά 41 χρόνια νεότερη σύζυγός του Γκρέις, ο εραστής της- που τυγχάνει εκτός από καλύτερος φίλος του δικτάτορα και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας- και ο σωματοφύλακας του προέδρου, ο οποίος γνώριζε αλλά συγκάλυπτε το μυστικό και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Οπως προκύπτει από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, η σύζυγος του προέδρου της χώρας, η 45χρονη Γκρέις, διατηρούσε από το 2005 κρυφή ερωτική σχέση με τον Γκιντέον Γκόνο που δεν είναι μόνο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αλλά και ένας από τους καλύτερους φίλους του 86χρονου αφρικανού δικτάτορα! Φαίνεται μάλιστα ότι τη σχέση τους ξεκίνησε άθελά του ο ίδιος ο κ. Μουγκάμπε όταν ζήτησε από τον κ. Γκόνο να προσέχει την… άτακτη γυναίκα του.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η πρώτη κυρία της Ζιμπάμπουε συναντούσε τον εραστή της περίπου τρεις με πέντε φορές τον μήνα σε μια φάρμα που έχει ο κ. Γκόνο έξω από την πρωτεύουσα, ενώ το παράνομο ζευγάρι πραγματοποιούσε συχνές αποδράσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Νότια Αφρική. Ο πρόεδρος πληροφορήθηκε την απιστία από την αδελφή του Μπρίτζετ τον Ιούλιο, όταν εκείνη του εξομολογήθηκε λίγο προτού ξεψυχήσει τι ακριβώς γινόταν πίσω από την πλάτη του. Αλλά και ο έμπιστος σωματοφύλακάς του Κέιν Τσαντεμάνα είπε στον πρόεδρο ότι γνώριζε για την κρυφή σχέση και του συνέστησε να την κρατήσει μυστική. Λίγες ημέρες αργότερα όμως ο Κέιν βρέθηκε νεκρός και οι αρχές υποστηρίζουν πως δολοφονήθηκε αφού κάποιος (ή… κάποια!) του έριξε δηλητήριο. Τώρα και ο 50χρονος τραπεζίτης έχει εξαφανιστεί, καθώς φοβάται ότι έρχεται και η δική του σειρά, αφού πρόδωσε τον φίλο και βασικό του πολιτικό «προστάτη».

Η κυρία Μουγκάμπε έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις. Ενας πρώην εραστής της σκοτώθηκε μάλιστα σε ένα «ύποπτο» αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ ένας άλλος (μάλλον πιο τυχερός) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η πρώτη κυρία της χώρας είναι τόσο γνωστή για τα ακριβά της γούστα σε τσάντες και παπούτσια ώστε πολλοί την αποκαλούν ειρωνικά… «πρώτη καταναλώτρια» της Ζιμπάμπουε.