ΠΑΡΙΣΙ Εθνος διχασμένο για τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, για τις απεργίες, για τις διαδηλώσεις και για τους αποκλεισμούς που ταράζουν τη χώρα επί δύο εβδομάδες είναι οι Γάλλοι, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Σε γκάλοπ του Ινστιτούτου ΙFΟΡ, το 53% απάντησε ότι η αύξηση του βασικού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια είναι «αποδεκτή εφόσον έγινε νόμος του γαλλικού κράτους». Αλλά στην ίδια σφυγμομέτρηση το 63% έκρινε ότι οι απεργίες είναι «δικαιολογημένες».

Αλλη σφυγμομέτρηση της Οpinion Way, για την εφημερίδα «Le Figaro», βρήκε ότι το 56% πι στεύει πως τα συνδικάτα πρέπει να αναστείλουν τις απεργίες και να σεβαστούν το γεγονός ότι ψηφίστηκε ο νόμος. Σε αυτή τη δημοσκόπηση υπέρ της συνέχισης των απεργιών τάσσεται το 43%. Ωστόσο το 59% δεν εγκρίνει αστυνομικές επεμβάσεις για να αποκατασταθεί η διακίνηση των καυσίμων στα διυλιστήρια που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Το ενοποιημένο νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας περνά σήμερα για τελική έγκριση από τη Γερουσία και αύριο από τη Βουλή. Μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο νόμος θα δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Η ένταση στο μέτωπο των απεργιών παρέμεινε χθες υψηλή. Η νεολαία δίνει «ραντεβού» σήμερα, έξω από το κτίριο της Γερουσίας, και από τα συνδικάτα οργανώνονται άλλες δύο μεγάλες απεργίες, στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

Κάλεσμα προς τους απεργούς να δείξουν «υπευθυνότητα» απηύθυνε το πρωί από το ραδιόφωνο η υπουργός Οικονομικών. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το κόστος των ζημιών από τις απεργίες για το Συνταξιοδοτικό εκτιμάται σε 200-400 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Το κάλεσμα για ομαλοποίηση δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν το μέτωπο των απεργών στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας, όπου συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα σε καταληψίες και αστυνομικούς.