Μετά την διάψευση ήρθε η επιβεβαίωση για τη χρηματική βοήθεια που προσφέρει το Ιράν στο Αφγανιστάν. Ενώχθες η ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ διέψευσε δημοσίευμα των «New York Times», σύμφωνα με το οποίο στην αφγανική πρωτεύουσα έφταναν σάκοι με μετρητά από την Τεχεράνη,σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε πως η Τεχεράνη «έχει προσφέρει πολλή βοήθεια» για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και «θα συνεχίσει».

«Το Ιράν έχει προσφέρει πολλή βοήθεια στο παρελθόν για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και η βοήθεια θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μεγάλα χρηματικά ποσά που σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times» έχει καταβάλει η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Καρζάι, γεγονός που παραδέχθηκε και ο Αφγανός πρόεδρος.

Ο Καρζάι παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει «σάκους με χρήματα» από την ιρανική κυβέρνηση και από «πολλές φίλες κυβερνήσεις», τις οποίες δεν κατονόμασε, τονίζοντας ότι πρόκειται για επίσημη βοήθεια που χορηγείται με διαφάνεια.

«Όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των υποδομών του Αφγανιστάν» πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.

«Η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι πολύ σημαντική για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία είναι γειτονική χώρα» τόνισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Ενώ το δημοσίευμα φαίνεται να επιβεβαιώνεται, ο Λευκός Οίκος τόνισε τη Δευτέρα πως οι Αμερικανοί έχουν «κάθε λόγο να αισθάνονται ανήσυχοι» για την ανάμιξη του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν.

«Πιστεύω πως οι Αμερικανοί και η διεθνής κοινότητα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις προσπάθειες του Ιράν να ασκήσει αρνητική επιρροή στο Αφγανιστάν» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της προεδρίας Μπιλ Μπέρτον.

Οι Ιρανοί, πρόσθεσε ο Μπέρτον, μιλώντας από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που μετέφερε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ρόντ Άιλαντ, «έχουν μία ευθύνη, όπως όλοι οι γείτονες στην περιοχή, να προσπαθήσουν να ασκήσουν μία θετική επιρροή για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης και να συμβάλλουν ώστε το Αφγανιστάν να μην αποτελεί μία χώρα, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι τρομοκράτες, και όπου μπορούν να σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Ομπάμα από την αρχή είχε εργασθεί για την εφαρμογή στέρεων κανόνων διακυβέρνησης, για να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα αυτή. Και προτίθεται να συνεργασθεί με τους εταίρους μας στο Αφγανιστάν και σε όλην την περιοχή για τον σκοπό αυτό» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως οι ΗΠΑ δείχνουν «σκεπτικισμό όσον αφορά τα κίνητρα» του Ιράν για να προσφέρει αυτά τα χρήματα στην κυβέρνηση της Καμπούλ, «δεδομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου που είχε διαδραματίσει στο παρελθόν με τους γείτονές του».