Οι σημερινές προειδοποιητικές στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας προκάλεσαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιφερειακές συνδέσεις.

Οι στάσεις εργασίας στη δημόσια εταιρεία Deutsche Bahn και σε έξι πιο μικρές ιδιωτικές εταιρείες άρχισαν τη νύχτα και συνεχίστηκαν ως το τέλος του πρωϊνού. Σε αυτές μετείχαν 1.700 υπάλληλοι των σιδηροδρομικών εταιρειών, σύμφωνα με τα δύο συνδικάτα που ζήτησαν την πραγματοποίησή τους, το GDBA και το Transnet.

«Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες επηρεάστηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Deutsche Bahn, κυρίως στη Βαυβαρία, στην Έσση, στην περιοχή γύρω από την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας τη Φρανκφούρτη, και στη Ρηνανία της Βόρειας Βεστφαλίας, που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας καθώς περιλαμβάνει τις πόλεις Κολωνία και Ντίσελντορφ.

Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ημερησίως τις περιφερειακές γραμμές της Deutsche Bahn.

Προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως το βράδυ, κυρίως στις μεγάλες γραμμές, προειδοποιεί η Deutsche Bahn, η οποία κρίνει ότι αυτές οι στάσεις εργασίας είναι «ακατάλληλες και δυσανάλογες».

Με τις κινητοποιήσεις αυτές τα GDBA και Transnet θέλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους στις σιδηροδρομικές εταιρείες καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια κοινή μισθολογική κλίμακα για όλους τους εργαζόμενους του σιδηροδρομικού τομέα –αυτούς που εργάζονται για τη δημόσια Deutsche Bahn και αυτούς που εργάζονται για τις ανταγωνιστικές ιδιωτικές εταιρείες– έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν την Παρασκευή. Έως τότε, τα συνδικάτα δεν προβλέπουν την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πρόεδρος του συνδικάτου GBDA Ούλριχ Βέμπερ.