Άδικη και υπερβολική χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί ψηφοφόροι την περικοπή των δαπανών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει με σαφήνεια το μέγεθος της στήριξης για τον κυβερνώντα συνασπισμό- με τη μία να αναφέρει ότι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγούνται οι Συντηρητικοί και την άλλη οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Populus για λογαριασμό των «Times», το ποσοστό αποδοχής των Συντηρητικών μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 37%, ενώ εκείνο των Εργατικών αυξήθηκε, από το Σεπτέμβριο, κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι ανέβηκε στο 38%.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι έφθασαν στο 15%.

Ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τίμημα της εξάλειψης του δημοσίου χρέους και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από 11% του ΑΕΠ σε 2% εντός τεσσάρων ετών, υπολογίζεται σε 490.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια.

Η δημοσκόπηση του Populus έδειξε ότι το 58% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο αντίκτυπος των περικοπών θα είναι άδικος, ενώ το 20% των ψηφοφόρων είναι πιο απαισιόδοξοι τώρα σε σχέση με τον Ιούνιο.

Οι περισσότεροι φαίνεται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, να θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός προχωράει σε αυστηρότερες περικοπές απ΄ό,τι απαιτείται και μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να προστατεύσει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους.

Μία άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας «Guardian» έδειξε ότι, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι περικοπές είναι άδικες, δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Εργατικοί βρίσκονται πίσω από τους Συντηρητικούς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, με ποσοστό 36% έναντι 39%.