Αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ο κ. Μανόλο Χιμένεθ γνώριζε ότι θα έπρεπε να κάνει εκτεταμένη δουλειά σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ανέλαβε λοιπόν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και στο 15ήμερο της παρουσίας του βοήθησε τους ποδοσφαιριστές να παρουσιαστούν διαφορετικοί και να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι μια εικόνα που, παρά τις αναποδιές (επτά απόντες πριν και τρεις τραυματισμοί κατά τη διάρκεια), ήταν εντελώς διαφορετική. Πώς το πέτυχε και τι ζήτησε από τους παίκτες του. Ηταν σαφής και απόλυτος στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να κινούνται οι γραμμές. Αρμονικά και με μικρές αποστάσεις. Ολοι πρέπει να αμύνονται και να μαρκάρουν. Συγκεκριμένοι όμως παίκτες έπρεπε να κρατούν τις θέσεις τους και να μην παρασύρονται σε εξεζητημένες ενέργειες. «Δεν θέλω να βλέπω απερισκεψίες και τραβηγμένες επιλογές. Να είστε κοντά και να δίνετε συνέχεια στήριγμα ο ένας στον άλλον».

Διαπίστωσε ότι έλαβε από τον προκάτοχό του ένα σύνολο καλά δουλεμένο στους τομείς της φυσικής κατάστασης και της δύναμης- εύσημον το οποίο ο Χιμένεθ απέδωσε προς τιμήν του στον προπονητή που αντικατέστησε στον πάγκο της ομάδαςκαι πίεσε τους ποδοσφαιριστές του ώστε να φτάσουν στα όριά τους. Επί 90 λεπτά η ΑΕΚ ασκούσε πρέσινγκ και έκλεβε μπάλες σε όλους τους χώρους. Στοιχείο σπάνιο για ελληνική ομάδα. «Θέλω όσο αντέχετε να πιέζετε τον αντίπαλο. Να μην τον αφήνετε να αναπνεύσει. Οποιος κουράζεται μπορεί να ζητήσει αλλαγή».

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη βελτίωση της ψυχολογίας των παικτών, τους προσέγγισε διαφορετικά, τους έδωσε να καταλάβουν ότι έχουν δυνατότητες και ότι πρέπει να πάψουν να αδικούν τους εαυτούς τους. «Πιστεύω σε όλους, η ΑΕΚ σάς έχει όλους ανάγκη. Φοράτε αυτή τη φανέλα επειδή το αξίζετε. Δεν βρίσκεστε τυχαία εδώ, βγείτε στο γήπεδο και αποδείξτε το». Εδωσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών στους επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές με αντάλλαγμα την τακτική προσήλωσή τους όταν η ομάδα έπρεπε να αμυνθεί. «Οταν είμαστε κοντά στην αντίπαλη εστία θέλω να βλέπω πρωτοβουλίες. Μη φοβάστε να κάνετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Αρκεί να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι όταν ο συμπαίκτης είναι σε καλύτερη θέση πρέπει να γίνεται προσπάθεια ώστε η μπάλα να πηγαίνει σε εκείνον».

Τα τρικ του στο ντέρμπι
Ο κ. Χιμένεθ ήταν μονίμως όρθιος και κατεύθυνε την ομάδα μιλώντας, προτείνοντας λύσεις, χειρονομώντας. Διάβαζε το παιχνίδι του αντιπάλου, περιόριζε τις δυνατές επιλογές του και τον ανάγκαζε (μέσω των χώρων που κάλυπταν οι ποδοσφαιριστές του) να εξωθείται σε μη ορθολογικές επιλογές. Ο ισπανός προπονητής εμφάνισε τον Κλαούντιο Νταντόμο (τον οποίο ουδείς γνώριζε ως σήμερα, πλέον όμως μπορεί να τεθεί ως θέμα συζήτησης αν η ΑΕΚ απέκτησε έναν αριστερό μπακ-χαφ επιπέδου) και έδωσε στον (κορυφαίο του γηπέδου) Παναγιώτη Λαγό αρμοδιότητες επιτελικές. Επιπλέον χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τον Ρότζερ Γκερέιρο και πήρε από τον βραζιλιάνικης καταγωγής παίκτη ένα ματς ουσίας, τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά. Ηταν ένα μεγάλο ρίσκο το οποίο τον δικαίωσε. Και πάνω από όλα έστειλε το μήνυμα ότι όλοι πλέον υπολογίζονται. Απέδειξε έτσι ότι θα δώσει ευκαιρίες στους ετοιμοπόλεμους. Οτι θα αξιοποιήσει όχι μόνο τους καλύτερους αλλά και όσους προσπαθούν ή ξεχωρίζουν στην προπόνηση. Και οι ως σήμερα τακτικές του πιστοποιούν το έντιμο της βούλησής του απέναντι σε όλους. Ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, όπως είπε και ο ίδιος.