Σε ιδιώτες σκέφτεται να αναθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία. Αν τελικά το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2012. Η πρόταση του υπουργού κ. Α.Λοβέρδου που διατυπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προμηθευτές ιατρικών υλικών, εργαλείων και φαρμάκων, έπεσε σαν βόμβα. Οι προμηθευτές εξέφρασαν τον φόβο δημιουργίας συνεταιρισμών και μονοπωλίων, καθώς και αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων. «Μια τέτοια προοπτική δημιουργεί μεγάλη ανησυχία» είπε ο γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) κ. Β.Μανέτας για να συναντήσει την αντίδραση του υπουργού: «Οσες εταιρείες δεν μπορέσουν να επιβιώσουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι κάτι δεν έκαναν σωστά…».

Σύμφωνα με το σχέδιο, από το οποίο εκτιμά ότι θα εξοικονομούνται 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) μετονομάζεται σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Με διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγεί ένας ή τρεις ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν τη διενέργεια των προμηθειών. Ο ιδιώτης εκτός από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς θα αναλάβει την αποθήκευση των προϊόντων και τη διακίνησή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται ο ιδιώτης να μην είναι ο ίδιος προμηθευτής. «Θα δουλεύει με προμήθεια. Στόχος είναι να επιτυγχάνει καλές τιμές.Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα λαμβάνει και μπόνους» εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε στους προμηθευτές ότι το υπουργείο θα εισπράξει ως το τέλος του έτους μετρητά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει προμήθειες που έχουν γίνει στα νοσοκομεία μέσα στο 2010. Στο επόμενο έτος, οπότε θα αρχίσουν οι προμηθευτές να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο (με μετρητά), θα «μεταφερθούν» 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα- λόγω μνημονίου- να μην αφήσουν εκκρεμότητες για το 2011, παρά μόνον 600 εκατ. ευρώ. «Αν κάτι δεν πάει καλά το 2010, μπορεί να με “σαρώσει”» απάντησε ο κ. Λοβέρδος στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι προμηθευτών. Εν όψει της διευθέτησης αυτής, ο υπουργός ζήτησε έκπτωση 20% στις απαιτήσεις τους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα ευρώ έκπτωση» του είπαν, σημειώνοντας ότι ήδη ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά 50%. «Πολλές εταιρείες είναι υπό πτώχευση» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κ. Διον. Σαργέντης . Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό, καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Προσφυγή στο ΣτΕ υπέρ του τσιγάρου
Να ανασταλεί άμεσα και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επιβάλλει την ολική απαγόρευση του καπνίσματος ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης. Περίπου 150 καταστηματάρχες από όλη την Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας αλλά και την προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών. Υπογραμμίζουν ότι η καθολική απαγόρευση επιφέρει βαρύτατη προσβολή της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας τους καθώς χάνουν 70%-90% της πελατείας τους.