Αφθονο «μαύρο» χρήμα ύψους 6 εκατ. ευρώ σε… βαλίτσες, με αποδέκτες προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκομένων υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης, διακινήθηκε ώστε να προωθηθεί «αρμοδίως» η αγορά του υπερτιμημένου δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Αυτό υποστήριξαν χθες στις (αντικρουόμενες, παρά ταύτα) καταθέσεις τους οι δύο προφυλακισμένοι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», η οποία προώθησε με… το αζημίωτο το επίμαχο επενδυτικό προϊόν υψηλού κινδύνου προς τα Ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΣΕΥΠ, κκ. Σοφ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης.

Ο πρώτος προσήλθε χθες αυτοβούλως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση για συμπληρωματική κατάθεση με στόχο να διαψεύσει υπόμνημα του δευτέρου προς τη Δικαιοσύνη και το οποίο αγνοούσαν ως χθες οι βουλευτές. Η επεισοδιακή πολύωρη κατάθεση των δύο μαρτύρων κορυφώθηκε με την κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασή τους, καθώς υπέπεσαν σε αντιφάσεις ως προς τους διακινητές των «μιζών» και τα πρόσωπα προς τα οποία φέρονται να όδευσαν. Πάντως δεν διαφώνησαν ότι έρρευσε «μαύρο» χρήμα, και μάλιστα ο κ. Αποστολίδης ισχυρίστηκε ότι 6 εκατ. ευρώ (από αυτά τα 4,2 εκατ. ευρώ είναι μέρος της προμήθειας που έλαβε η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή») είχαν τοποθετηθεί σε χρηματοκιβώτιο του κ. Πρινιωτάκη και διακινήθηκαν από τον τελευταίο προς τους τότε επικεφαλής των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων.

Από την πλευρά του ο κ. Πρινιωτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Αποστολίδης ήταν αυτός που διακίνησε το εν λόγω ποσό προς τον τότε πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ κ. Π. Δεμέστιχα, τον οποίο και κατονόμασε, για να διαμεσολαβήσει εκείνος λόγω «καλών προσβάσεων» στο υπουργείο Απασχόλησης, αλλά και προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προωθηθεί η έκδοση του ομολόγου. Ο κ. Πρινιωτάκης κατέθεσε συγκεκριμένα ότι ο κ. Αποστολίδης τού είπε: «Πώς νομίζεις ότι γίνονται οι δουλειές;Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Για να πάμε στα 280 εκατ.μάς βοήθησε ο Παναγιώτης Δεμέστιχας», για τον οποίο μάλιστα ισχυρίστηκε ότι τοποθετήθηκε στο ΤΕΑΥΦΕ το 2006 «ελέω του τότε υπουργού,του κ.Τσιτουρίδη, ο οποίος είχε παραιτήσει τον προηγούμενο πρόεδρο».

Σύμφωνα με τον κ. Πρινιωτάκη, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του κ. Αποστολίδη, ναι μεν το ποσόν ήταν 6 εκατ. ευρώ, όμως ήταν ο δεύτερος αυτός που πήρε 4,2 εκατ. ευρώ (δηλαδή το ήμισυ της προμήθειας της «Ακρόπολις» από τη Νorth Αsset Μanagement) με αιτιολογικό την ίδρυση τράπεζας με την επωνυμία Synergy Βank και πρόεδρο τον πρώην υπουργό της ΝΔ κ. Ι.Παλαιοκρασσά, σχέδιο το οποίο δεν καρποφόρησε λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων. Οσον αφορά το υπόλοιπο ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ο κ. Πρινιωτάκης είπε ότι «σηκώθηκε» από τον κ. Αποστολίδη, από τους λογαριασμούς της εταιρείας.

Ο κ. Αποστολίδης επέμεινε ότι ο κ. Πρινιωτάκης διακίνησε τα 6 εκατ. ευρώ προς τους προέδρους των Ταμείων. Φέρεται μάλιστα να κατέθεσε ότι ο ίδιος έκανε την ανάληψη των χρημάτων από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου. Τα χρήματα τα τοποθέτησε σε βαλίτσες με τη βοήθεια δύο υπαλλήλων και κατόπιν τα μετέφερε στα γραφεία της «Ακρόπολις» και τα παρέδωσε στον κ. Πρινιωτάκη που τα τοποθέτησε στο χρηματοκιβώτιο. Ωστόσο, όταν του επιδείχθηκαν οι υπεύθυνες δηλώσεις όπου είχε υπογράψει ο ίδιος πως είχε λάβει ποσό αυτό, υποστήριξε ότι υπέγραψε κατόπιν εκβιασμού του κ. Πρινιωτάκη. Πάντως παραδέχθηκε ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2007 είχε «σηκώσει» 2,4 εκατ. ευρώ μετρητά σε βαλίτσες!