Σχεδόν ολόκληρο το χθεσινό απόγευμα ο κ. Γ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Καστρί προτού επιστρέψει στο Μαξίμου για τη διακαναλική. Μου λένε ότι ο πρόεδρος δεν άφησε τους συνεργάτες του να τον ταλαιπωρήσουν με πολύωρη προετοιμασία, αφού μετά την προετοιμασία για τη ΔΕΘ πριν από ενάμιση μήνα έκρινε ότι διατηρεί τη φόρμα του.

Oι οικονομικοί υπουργοί βέβαια κλήθηκαν να στείλουν μερικά «φρέσκα» συνοπτικά ενημερωτικά σημειώματα. Και σε ό,τι αφορά το δίλημμα περί εθνικών εκλογών που έχει «κουφάνει» πολλούς βουλευτές: «Το να θέτουμε το δίλημμα τώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη χρειαστεί να το θέσουμε μετά» είναι η σιβυλλική τοποθέτηση κυβερνητικού.

***

Γιατί ο συντονιστής της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού ήταν ο κ. Γ. Πεταλωτής; Η απάντηση των κυβερνητικών είναι ότι η αρχική πρότασή τους ήταν να διευθύνει τη συζήτηση ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Πρ. Δούκας, αλλά ιδιωτικό κανάλι προέβαλε το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ αποκτά «προβάδισμα κύρους».

Η συμβιβαστική αντιπρόταση των καναλιών ήταν να αναλάβει τον συντονισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κοντολογίς, τα κανάλια ζήτησαν να «συντονίσει» η κυβέρνηση τους δημοσιογράφους και ασφαλώς η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία…

***

Τη «μοναξιά του Βεστερβέλε» διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο γεύμα που παρέθεσε την Κυριακή στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Δεν εννοώ ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας κ. Γκουίντο Βεστερβέλε πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό του, αλλά ότι οι γερμανικές θέσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, όπως π.χ. η άποψη ότι οικονομικώς απείθαρχα κράτη-μέλη μπορεί να χάνουν την ψήφο τους στο Συμβούλιο, δεν βρίσκουν συμμάχους.

O κ. Δ. Δρούτσας (στο σκίτσο) δεν επιτέθηκε στον γερμανό ομόλογό του, αλλά υπενθύμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της (αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πιέσεις για αλλαγή των Συνθηκών δεν πρόκειται να αποδώσουν). Ωστόσο ο τσέχος ΥΠΕΞ κ. Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ δεν άντεξε. «Μόνο την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, όταν δεν πλήρωνε μια επαρχία έχανε την ψήφο της» είπε.

Μυστικό όπλο έριξε στη «μάχη της Πελοποννήσου» η Ρηγίλλης. Πρόκειται για την κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Η «πυρηνική Φωτεινή» υπενθύμισε ότι ο υποστηριζόμενος από το ΠαΣοΚ και τον ΛΑΟΣ υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης ως γιατρός, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής, αξιοποίησε τη δυνατότητα σχετικού νόμου και ουσιαστικά «αυτοδιορίστηκε» σε προσωποπαγή θέση διευθυντή του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης επέλεξε να τιμήσει με την… απουσία του (αφού δεν πατάει και πολύ εσχάτως…) το Γενικό Κρατικό Αθηνών στη θέση του διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής. Ταυτόχρονα, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο πριν από το 1993, αξιοποίησε άλλη «δημοκρατική» ρύθμιση και συνταξιοδοτήθηκε από τα 55 του. Η κυρία Πιπιλή δεν αμφισβητεί ασφαλώς τη νομιμότητα των πράξεων του κ. Τατούλη, αλλά την ειλικρίνειά του όταν καταγγέλλει τη φαυλότητα της πολιτικής. Δεν νομίζω πάντως να συγκινηθούν πολλοί…

***

Συνεχίζεται το μαρτύριο του κ. Στ. Μάνου, το οποίο είναι να βλέπει τις θέσεις του να δικαιώνονται κατόπιν εορτής. Ο ιδρυτής της «Δράσης» είχε καταγγείλει απόφαση του κ. Πρ. Παυλόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών να μην ισχύσει η αρχή της ισότητας σε ό,τι αφορά το χρονικό σημείο έναρξης μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές του 2009.

Ο Προκόπης αποφάσισε τότε ώστε τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο να ξεκινούν πρώτα την προβολή των μηνυμάτων τους και ύστερα από λίγες ημέρες να ακολουθούν τα εκτός Κοινοβουλίου (όπως η «Δράση» του κ. Μάνου). Ο κ. Μάνος είχε καταφύγει στη Δικαιοσύνη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η διαφοροποίηση του χρονικού σημείου έναρξης προβολής των μηνυμάτων των κομμάτων παραβαίνει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Κατόπιν τούτου ελπίζω, πέραν της απειλής για εθνικές εκλογές, να μη ζητηθεί και η επανάληψη των ευρωεκλογών.